Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer
Dette forsøg er en del af undervisningsforløbet: Sundhedsfremmende bioaktiv kost
Formål
Formålet med denne øvelse er at undersøge mælkesyrebakteriers og probiotikas evne til at øge
holdbarheden af kød ved at:
- At undersøge om varer med probiotika indeholder et tilstrækkeligt antal probiotiske bakterier, dvs.
om antallet svarer til det, der står på varedeklarationen. - At identificere forskellige probiotiske stammer på baggrund af deres fænotype.
Teori
Probiotiske organismer er vidt forskellige. De identificeres altid på stamme-niveau, for selv inden for samme art kan organismer have vidt forskellige karakteristika. For eksempel er det ikke alle Lactobacillus acidophilus, der er sundhedsfremmende men kun bestemte stammer såsom LA-5.
Mens nogle probiotiske organismer kan leve med ilt, kan andre kun overleve, når der ikke er ilt tilstede. Dette vises ikke i denne øvelse, da det er vanskeligt at sikre anaerobe forhold i et almindeligt biologi-lokale. Man kan på baggrund af organismernes fænotype præcist identificere, hvilken stamme man har med at gøre, hvilket benyttes hyppigt i industrien. I denne øvelse identificeres forskellige bakterier på stamme niveau (heraf er der 3 probiotiske bakterier og en ”normal” mælkesyrebakterie). Dette gøres ved at påvise, at de har forskellig fænotype, idet de kan vokse på forskellige carbonkilder.
Forsøgsvejledning
Hele forsøgsvejledningen kan læses her:
Forsøgsvejledning – Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer (elev)
Forsøgsvejledning – Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer (lærer)