Stivelse og effekten af amylase
Dette forsøg er en del af undervisningsforløbet: Enzymer og brødbagning.
Bestil enzymer til forsøget her.
Formål
Formålet med dette forsøg er:
- At nedbryde stivelse vha. industriel amylase. Nedbrydningen ses via et farveskift fra blå/violet til gullig.
- At se indflydelsen af pH og temperatur på nedbrydningshastigheden.
- At beregne og sammenligne enzymaktiviteten målt som mg stivelse nedbrudt pr. minut.
- At se effekten af hhv. enzymkoncentration og substratkoncentration på nedbrydningshastigheden.
Kort baggrund
Ved tilsætning af jod-jodkalium opløsning til stivelseopløsningen farves denne blå/violet, hvilket skyldes binding af jod til stivelsesmolekylerne. Ved nedbrydning af stivelse frigives jodatomerne, og opløsningen får et guligt skær. I dette forsøg bruges tidspunktet for farveskiftet som et udtryk for amylaseaktiviteten. I visse tilfælde beregnes enzymaktiviteten målt som mg stivelse nedbrudt pr. minut.
Forsøgsvejledning
Hele forsøgsvejledningen kan læses her:
Forsøgsvejledning – Stivelse og effekten af amylase