Isolering af colifager fra spildevand

Dette forsøg er en del af undervisningsforløbet: Virologi

Introduktion

Forestil dig du arbejder i forskningsafdelingen på et medicinalfirma der udvikler og producerer fagcocktails. Dig og din gruppe har fået til opgave at udvikle en ny fagcocktail imod madforgiftning. Under jeres forarbejde finder i frem til at patogene arter af bakterien E.coli ofte er skyld i tilfælde af madforgiftning. Derfor vil i gerne inkludere fager der inficerer disse patogene E.coli arter i jeres fagcocktail – såkaldte colifager. I finder ret hurtigt frem til at E. coli’s naturlige habitat bl.a. er i tarmene på mennesker og andre dyr. Fra naturvidenskabelige artikler finder i også ud af, at andre forskere har haft held til at isolere colifager fra spildevand bl.a. ved brug af metoden fagtypning. I beslutter jer derfor at forsøge med samme metode som disse forskere.

Fagtypning blev oprindeligt brugt til at artsbestemme bakterier. Man havde en samling af bakteriofager, som man havde karakteriseret, således at man kendte deres vært/værter. Når man så skulle artsbestemme en bakterie, så groede man bakterien i et tyk lag på en agarplade. Når bakterien var vokset frem, så dryppede man fager ud på bakterien. Hvis der kom plaques, som er små huller i laget af bakterier, så kunne man ud fra bakteriofagen artsbestemme bakterien. Man kan også benytte metoden til at bestemme værter for fager, ved at benytte kendte bakterier og ukendte fager.

Plaques dannes når en fag inficerer en bakterie. Når livscyklussen for fagen er ovre, så vil værtsbakterien dø og hundredvis til tusindvis af nye fager vil blive frigivet. På en agarplade fuldt dækket af bakterier, så vil fagerne sprede sig til de omkringliggende bakterier. Med tiden når flere og flere fager gennemfører deres livscyklus, så vil flere og flere bakterier dø. Dette vil ses som små huller i mængden af bakterier, hvor der ingen bakterier er tilstede, idet de er døde.

Forsøgsvejledning

Hele forsøgsvejledningen kan læses her:
Forsøgsvejledning – Isolering af colifager fra spildevand (elev)

Forsøgsvejledning – Isolering af colifager fra spildevand (lærer)