Plantekød
Denne underside om plantekød udgør anden del af teorien for Biotech Academys materiale om Fremtidens fødevarer.
Der er ingen tvivl om, at vores store forbrug af landbrugsdyr er med til at skade klimaet – meget. Det er ikke bare fordi vi i Danmark og resten af Vesten spiser meget kød, men i høj grad fordi lande i Asien og Afrika får en rigere middelklasse, der ikke længere vil nøjes med at spise planter. De vil spise kød. Hvis vi alle spiser kød på samme måde, som vi gør i Vesten nu, skal vi bruge meget mere plads, end der er på Jorden.
Pladsen, vi taler om, bliver ikke kun optaget af dyr, som senere skal slagtes. Nej, det er faktisk al den foder dyrene skal spise, der er den sande pladssluger. 33% af al landbrugsareal bliver brugt til at producere dyrefoder. I Danmark, som er et af de mest intenst dyrkede lande i verden, er det 81% af landbrugsarealet, der bruges til produktion af foder til husdyr. I det lange løb er det altså ikke holdbart, at vores kødforbrug er som nu, men mange har svært ved tanken om at sige farvel til kød på tallerkenen. Men hvordan kan det egentligt være?
Som kødspiser er det svært at beskrive helt præcist, hvad det er ved kød, som gør det så pokkers lækkert at spise. Det er netop også et af de helt store spørgsmål i forskningsverdenen for tiden; ’Hvad er det, der gør, at kød er så lækkert?”.
Man kan tjene penge på dyrefrit kød
En af de største børsnoteringssucceser i nyere tid er faktisk et firma, der specialiserer sig i at lave kød, der ikke indeholder dyr. I stedet laver de mad, der på alle måder ligner, føles som og smager af kød, men som altså er lavet udelukkende fra planter – ret sejt, ikke? Firmaet vi taler om hedder Beyond Meat, og de er bare et af mange firmaer, der kæmper om at lave den version af plantekød, der ligner dyrekød mest. Firmaerne går lidt forskelligt til opgaven, og i dette afsnit skal vi lære, hvordan de hurtigtvoksende firmaer får planter til at smage, ligne og føles som kød.
Det store spørgsmål, ”Hvad er det, der gør at kød er så lækkert?”, er rigtig svært at svare på. En af måderne forskere har undersøgt dette på, er ved at stege en bøf og opsamle al luften lige over bøffen via en udsugning. Der sidder en testperson i den anden ende af udsugningen og snuser i et langt stykke tid, og mens vedkommende snuser, fortæller de om alle duftene, de oplever. Det kan f.eks. være røg, kaffe, nyslået græs, osv.. Ud fra lugtbeskrivelserne kan man komme lidt tættere på, hvilke kemiske stoffer i kødet, der gør det så lækkert.
Forskere er indtil videre kommet frem til, at ’lækkerhedsfaktoren’ er en kombination af mange forskellige ting, herunder teksturen af kødet når man bider i det, saftigheden og den hinde, der bliver dannet i ens mund når man spiser kød. Derudover er selve smagen af kødet selvfølgelig også vigtig.
Sådan laver man plantekød
Det er altså ikke en helt let opgave, forskerne er sat på. For at lave plantekød, skal man nemlig bruge forskellige dele – en base, en smagsgiver, et farvestof og fedtstof. Alt skal tilføjes i den rette mængde, på det rette tidspunkt. På figur 1 kan du se, hvilke ting, der skal til for at lave plantekød. I afsnittene herunder kan du lære mere om, hvordan man laver lækkert kød – udelukkende fra planter!