DNA-ekstraktion fra bær eller frugt

Øvelsen kan hentes som PDF her.

 

Du skal bruge: Plastikrør, lille zip-lock pose, kaffefilter, plastikkop, sprøjte, 1 ml opvaskemiddel, ¼ tsk. NaCl, et stykke frugt, 5 ml ethanol, 10 ml vand.

  1. Lav DNA ekstraktionsopløsning i plastikrør: 10 mL vand, 1 mL opvaskemiddel, ¼ tsk. NaCl. Ryst forsigtigt
  2. Tag 1 stk. frugt el. lignende (f.eks. kiwi-tern, jordbær eller en skive banan) og put i zip-lock pose, sammen med ekstraktionsopløsningen, du lige har lavet.
  3. Mos til konsistensen er ensartet.
  4. Filtrer opløsningen gennem et kaffefilter ned i en plastikkop.
  5. Når al væsken er løbet igennem kan du smide kaffefilteret ud. Overfør væsken tilbage i plastikrøret, du brugte i starten.
  6. Tilføj 5 mL iskold ethanol til plastikrøret LANGSOMT ned langs siden med en sprøjte. Det skal ikke blandes med opløsningen, men lægge sig i to lag.
  7. Sæt låg på plastikrøret og vent! Først ses bobler og efter lidt tid ses en gennemsigtig klump svæve i ethanollaget – dette er DNA! Du kan evt. tage det op med en tandstik.

 

PDF

Øvelsen kan hentes som PDF her.