Undersøg følsomheden af farvestoffer
I dette forsøg skal du og din klasse undersøge, hvordan forskellige farvestoffer bliver påvirket af ændring i pH-værdi og temperatur. Øvelsen kan hentes som PDF her.
I skal bruge:
- Isterninger
- Elkedel (eller gryde + kogeplade)
- Varmesikker beholder
- pH-strips
- Farvestoffer
- Rødbedejuice, rød radisesaft, rødkålssaft og/eller frugtfarve blandet med vand.
- Både rødbede-, rødkål- og rød radisesaft kan nemt laves ved at blende hakket rødbede/rød radise/rødkål med lidt vand. Tilsæt vand efter behov, og filtrer vandet med en si.
- Frugtfarven bør fortyndes – man behøver ikke mange dråber for at farve et helt glas vand.
- En ske eller andet til at omrøre farvestoffet
- Base – f.eks. 1 tsk natron blandet op med 2 dl vand
- Syre – f.eks. 1 tsk citronsyre blandet op med 2 dl vand
- Papir og blyant til at nedskrive jeres observationer
- Plastikrør (15-50 ml)
- Pipette eller lille målebæger
Fremgangsmåde til undersøgelse af følsomhed af farvestoffer:
Opbevar dine forskellige farvestoffer så det er nemt at tage prøver med en pipette – det kan f.eks. være i et helt almindeligt glas. Start med at notere, hvilken farve hvert farvestof har i sin grundform – altså når vi ikke har påvirket det med temperatur- eller pH-ændringer. Dette er udgangspunktet. Nedskriv farven her;
Farvestof | Frugtfarve | Rødbedejuice | Rødkålssaft | Rød radisesaft |
Farve |
Temperaturfølsomhed:
Klargør først isbad og varmebad ved holdets station. Pas på, når du håndterer meget kolde eller meget varme ting!
For at tjekke temperaturfølsomheden af farvestofferne, overføres en smule (10-30 ml) farvestof til en plastikbeholder. Plastikbeholderen sættes nu i varmebad eller isbad, og ændringen i farve (hvis der er en) noteres:
Farvestof | Frugtfarve | Rødbedejuice | Rødkålssaft | Rød radisesaft |
Lav temperatur farveændring | ||||
Høj temperatur farveændring |
pH-følsomhed:
Klargør syre- og baseopløsninger ved holdets station. Måske skal I selv fremstille opløsningerne med hjælp fra jeres lærer. Pas på, når du håndterer meget sure eller meget basiske opløsninger!
Brug en pipette eller et målebæger til at overføre 5 ml farvestof til en beholder (nyt glas eller plastikrør). Overfør nu 2 ml af syre- eller baseopløsningen, og notér farven. Gentag for alle de tilgængelige opløsninger. Nedskriv alle dine observationer.
Farvestof | Frugtfarve | Rødbedejuice | Rødkålssaft | Rød radisesaft |
Lav pH farveændring | ||||
Høj pH farveændring |
Nu skal I samle alle observationerne. Svar ja eller nej til spørgsmålene i tabellen herunder, og tilføj evt. en kommentar om, hvor meget farven ændres, hvis du svarer ja. Kommentér også, hvis der sker andet med væsken, når i ændrer temperatur og/eller pH.
Farvestof | Ændrer farve ved lav temperatur? | Ændrer farve ved høj temperatur? | Ændrer farve ved lav pH? | Ændrer farve ved høj pH? | Kommentarer |
Frugtfarve | |||||
Rødbedejuice | |||||
Rødkålssaft | |||||
Rød radisesaft |
Spørgsmål: Hvilken farve ville I bruge til at farve en fødevarer, der skal kunne;
- Tåle lave temperaturer
- Tåle høje temperaturer
- Tåle lav pH
- Tåle høj pH
- Tåle både nedfrysning og opvarmning på en pande (som f.eks. en burgerbøf)
Øvelsen kan hentes som PDF her.