Undersøg følsomheden af farvestoffer

I dette forsøg skal du og din klasse undersøge, hvordan forskellige farvestoffer bliver påvirket af ændring i pH-værdi og temperatur. Øvelsen kan hentes som PDF her.

 

I skal bruge:

  • Isterninger
  • Elkedel (eller gryde + kogeplade)
  • Varmesikker beholder
  • pH-strips
  • Farvestoffer
    • Rødbedejuice, rød radisesaft, rødkålssaft og/eller frugtfarve blandet med vand.
    • Både rødbede-, rødkål- og rød radisesaft kan nemt laves ved at blende hakket rødbede/rød radise/rødkål med lidt vand. Tilsæt vand efter behov, og filtrer vandet med en si.
    • Frugtfarven bør fortyndes – man behøver ikke mange dråber for at farve et helt glas vand.
  • En ske eller andet til at omrøre farvestoffet
  • Base – f.eks. 1 tsk natron blandet op med 2 dl vand
  • Syre – f.eks. 1 tsk citronsyre blandet op med 2 dl vand
  • Papir og blyant til at nedskrive jeres observationer
  • Plastikrør (15-50 ml)
  • Pipette eller lille målebæger

 

Fremgangsmåde til undersøgelse af følsomhed af farvestoffer:

Opbevar dine forskellige farvestoffer så det er nemt at tage prøver med en pipette – det kan f.eks. være i et helt almindeligt glas. Start med at notere, hvilken farve hvert farvestof har i sin grundform – altså når vi ikke har påvirket det med temperatur- eller pH-ændringer. Dette er udgangspunktet. Nedskriv farven her;

Farvestof Frugtfarve Rødbedejuice Rødkålssaft Rød radisesaft
Farve        

 

Temperaturfølsomhed:

Klargør først isbad og varmebad ved holdets station. Pas på, når du håndterer meget kolde eller meget varme ting!

For at tjekke temperaturfølsomheden af farvestofferne, overføres en smule (10-30 ml) farvestof til en plastikbeholder. Plastikbeholderen sættes nu i varmebad eller isbad, og ændringen i farve (hvis der er en) noteres:

Farvestof Frugtfarve Rødbedejuice Rødkålssaft Rød radisesaft
Lav temperatur farveændring        
Høj temperatur farveændring        

pH-følsomhed:

Klargør syre- og baseopløsninger ved holdets station. Måske skal I selv fremstille opløsningerne med hjælp fra jeres lærer. Pas på, når du håndterer meget sure eller meget basiske opløsninger!

Brug en pipette eller et målebæger til at overføre 5 ml farvestof til en beholder (nyt glas eller plastikrør). Overfør nu 2 ml af syre- eller baseopløsningen, og notér farven. Gentag for alle de tilgængelige opløsninger. Nedskriv alle dine observationer.

 

 

Farvestof Frugtfarve Rødbedejuice Rødkålssaft Rød radisesaft
Lav pH farveændring        
Høj pH farveændring        

 

Nu skal I samle alle observationerne. Svar ja eller nej til spørgsmålene i tabellen herunder, og tilføj evt. en kommentar om, hvor meget farven ændres, hvis du svarer ja. Kommentér også, hvis der sker andet med væsken, når i ændrer temperatur og/eller pH.

 

Farvestof Ændrer farve ved lav temperatur? Ændrer farve ved høj temperatur? Ændrer farve ved lav pH? Ændrer farve ved høj pH? Kommentarer
Frugtfarve          
Rødbedejuice          
Rødkålssaft          
Rød radisesaft          

 

Spørgsmål: Hvilken farve ville I bruge til at farve en fødevarer, der skal kunne;

  • Tåle lave temperaturer
  • Tåle høje temperaturer
  • Tåle lav pH
  • Tåle høj pH
  • Tåle både nedfrysning og opvarmning på en pande (som f.eks. en burgerbøf)

 

PDF

Øvelsen kan hentes som PDF her.