Lav din egen havredrik
Mælk er ikke længere ”bare mælk”. I dette forsøg skal du lære, hvordan man laver havredrik; et alternativ til komælk. Det er så nemt og hurtigt, at du sikkert vil blive overrasket! Øvelsen kan hentes som PDF her.
Du skal bruge:
- 8-10 dl vand
- 100 gram havregryn
- Omkring 1 tsk honning
- En skål til at blande ingredienserne i
- Osteklæde (helt rene viskestykker kan til nøds bruges)
Fremgangsmåde:
- Dag 1: Afvej ingredienserne og hæld i en skål. Lad skålen stå over natten.
- Dag 2: Blend godt (2 min er nok)
- Hæld det blendede indhold gennem et osteklæde
- Hvis du ikke har et osteklæde, kan et tyndt viskestykke (uden huller!) også bruges
- Vær tålmodig! Det tager lang tid for væsken at løbe igennem de små huller i klædet. Du kan evt. hjælpe processen på vej ved at skrabe forsigtigt i bunden af klædet eller bruge dine hænder til at vride.
- Voila! Væsken, der er løbet igennem dit klæde er din helt egne, hjemmelavede havredrik
Spørgsmål til øvelsen:
- Når man laver havredrik til supermarkederne, bruger man enzymer (bittesmå biologiske maskiner) til at forarbejde/behandle havredrikken. Hvad tror du, enzymerne gør?
- Din havredrik bliver ikke pasteuriseret. Det gør havredrik på hylderne i supermarkeder. Forklar med dine egne ord kort hvad pasteurisering er, og hvorfor man bruger pasteurisering.