Lav din egen havredrik

Mælk er ikke længere ”bare mælk”. I dette forsøg skal du lære, hvordan man laver havredrik; et alternativ til komælk. Det er så nemt og hurtigt, at du sikkert vil blive overrasket! Øvelsen kan hentes som PDF her.

 

Du skal bruge:

  • 8-10 dl vand
  • 100 gram havregryn
  • Omkring 1 tsk honning
  • En skål til at blande ingredienserne i
  • Osteklæde (helt rene viskestykker kan til nøds bruges)

 

Fremgangsmåde:

  • Dag 1: Afvej ingredienserne og hæld i en skål. Lad skålen stå over natten.
  • Dag 2: Blend godt (2 min er nok)
  • Hæld det blendede indhold gennem et osteklæde
    • Hvis du ikke har et osteklæde, kan et tyndt viskestykke (uden huller!) også bruges
    • Vær tålmodig! Det tager lang tid for væsken at løbe igennem de små huller i klædet. Du kan evt. hjælpe processen på vej ved at skrabe forsigtigt i bunden af klædet eller bruge dine hænder til at vride.
  • Voila! Væsken, der er løbet igennem dit klæde er din helt egne, hjemmelavede havredrik

 

Spørgsmål til øvelsen:

  • Når man laver havredrik til supermarkederne, bruger man enzymer (bittesmå biologiske maskiner) til at forarbejde/behandle havredrikken. Hvad tror du, enzymerne gør?
  • Din havredrik bliver ikke pasteuriseret. Det gør havredrik på hylderne i supermarkeder. Forklar med dine egne ord kort hvad pasteurisering er, og hvorfor man bruger pasteurisering.