Undersøgelse af fedtstoffer

Man kan producere olie fra mange planter – og du bruger helt sikkert meget mere planteolie i din hverdag, end du lige er klar over. Lige fra i madlavning til i din shampoo – planteolie er ikke til at komme udenom. Men hvad er olier egentligt? Og er der forskel på olie, der kommer fra dyr (f.eks. den fedt, der er tilovers i panden, efter du har stegt kød) og olie, der kommer fra planter? Det er netop, hvad vi skal undersøge i dette forsøg. I dette forsøg skal I undersøge, beskrive og sammenligne forskellige fedtkilder. I kan evt. bruge resultaterne fra dette forsøg i øvelsen ”Lav dit eget plantekød”.

 

I skal bruge:

  • En kogeplade
  • En gryde
  • De fedtstoffer, I har valgt
  • En ske eller andet til at omrøre fedtstoffet med
  • Et termometer
  • En fryser til at fryse de fedtstoffer, der er flydende ved stuetemperatur
  • Papir og blyant til at nedskrive jeres observationer

 

Fremgangsmåde til måling af smeltepunkt for fedtstoffer:

  • Vælg jeres fedtstoffer og hæld/skær en god del ud – ca. 2 dl
    • Sørg for både at have fedtstoffer, der er faste og flydende ved stuetemperatur.
    • Sørg for at I kan huske, hvilke beholdere, der indeholder hvad.
    • Hvis fedtstoffet stadig ikke er fast efter en tur i fryseren: Undersøg smeltepunktet på nettet, og fortsæt med øvelsen.
  • Hæld det faste fedtstof i en gryde, der står på en slukket kogeplade.
  • Tænd for kogepladen på lav varme, og hav termometeret klar.
  • Så snart fedtstoffet begynder at smelte, skal I måle temperaturen af det flydende fedtstof.
    • Nogle termometre kræver, at en god del af spidsen er dyppet i den væske, du vil måle. Vent til der er en lille pøl af flydende fedt, og tip så gryden, så væsken samles – mål herfra.
    • Husk at slukke varmen når I har målt et smeltepunkt.
  • Nedskriv jeres resultater.

 

Behandling af resultater:

Udfyld nedenstående skema mens I udfører forsøg og undersøger sammensætningen af de forskellige fedtstoffer. I den sidste kolonne skal I prøve at finde en sammenhæng mellem fedtstoffets smeltepunkt og de fedtsyrer, triglyceridet (fedtstoffet) er bygget op af.

 

Fedtstof

Kort beskrivelse (farve, konsistens, smag)

Typiske fedtsyrer og beskrivelse af dem. Inkludér også meget gerne ene figur

Smelte-punkt

Sammenhæng mellem smeltepunkt og struktur

Eksempel: Palmeolie

Rødlig, lugter af kokos, smager lidt sødt

Palmitinsyre, C16H32O2 (lang, mættet (ingen C=C))

Stearinsyre, C17H36CO2, (lang, mættet)

Myritinsyre, C14H28O2, (lang, mættet)

25-30 °C

Mange lange mættede fedtsyrer giver et højt smeltepunkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PDF

Øvelsen kan hentes som PDF her.