Sukker i kosten
Denne underside om sukker udgør fjerde del af teorien for Biotech Academys materiale om Kroppen og kosten.
I daglig tale bliver ordet ”sukker” brugt i mange sammenhænge. Du har garanteret hørt om flormelis, sukkerknalder og almindeligt sukker. Men du har måske også engang sagt, at du var ved at gå sukkerkold? Eller mødt en med sygdommen sukkersyge?
Det kan være svært at finde ud af, hvad man præcis mener, når der bliver snakket om sukker. I denne artikel vil du lære, hvad sukker er på et kemisk plan, hvad det gør ved din krop, hvad begrebet ”tomme kalorier” dækker, og hvorfor et af kostrådene handler om at spise mindre sukker.
Kemisk set
Når man taler om sukker på et kemisk plan, handler det om forskellige sukkerarter. Kan du huske, at kulhydrater kan have forskellig størrelse? Monosakkarider og disakkarider, som tilhører de mindste af slagsen, er de mest almindelige sukkerarter.
Glukose (druesukker) og fruktose (frugtsukker) hører til monosakkariderne. Af disakkariderne er laktose (mælkesukker) og sukrose (rørsukker) de mest brugte.
Tilsat sukker
Når du spiser en chokoladebar eller drikker en sodavand, så er der tale om tilsat sukker, der fx kan være glukose eller sukrose. Det vil sige, at madvaren ikke har et naturligt indhold af sukker.
Når en madvare, fx en sodavand, indeholder ”tomme kalorier”, betyder det, at den ikke tilfører andet end fedt og sukker til din krop. Dette giver kroppen en masse energi, og hvis kroppen får tilført mere energi, end den forbruger, kan det medføre overvægt. Overvægt kan være årsag til en række livsstilssygdomme, såsom diabetes, kræft og hjerte-kar-sygdomme.
I tre danske forsøg undersøgte man, hvilken effekt ”tomme kalorier” havde. Forskerne fandt ud af, at jo flere ”tomme kalorier ” en person spiste, desto færre spiste han/hun af fisk, frugt og grønt samt fuldkornsprodukter.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at kosten maksimum må indeholde 10 % tilsat sukker. Det svarer til 45-55 gram sukker dagligt for et barn på 6-18 år. På en uge må børn på 11-15 år maksimum fx indtage følgende:
- En ½ liter cola
- 1 håndfuld popcorn
- 1 lille håndfuld Matador Mix
- 2 små sodavandsis
- 6 stykker chokolade
- 1 stykke kage
Spørgsmål:
Prøv at tænk tilbage på din seneste uge. Spiste du mere eller mindre end den anbefalede mængde sukker?
BMI
Når man kender vægten og højden på en person, er det muligt at beregne, om personen ligger i klassen for over- eller undervægtige. Man beregner det såkaldte Body Mass Index, BMI. Det giver et mål for forholdet mellem en persons højde og vægt. Det er dog vigtigt at nævne, at det ikke tager højde for knoglemasse og muskelsammensætning. Fx vejer en bodybuilder meget på grund af muskelmassen, og personen vil derfor have højt BMI. Det betyder ifølge formlen, at man er overvægtig, men i virkeligheden er det musklerne, der er skyld i det høje tal. Til beregning af BMI skal vægten indsættes i enheden kg og højden i enheden meter. Formlen for BMI er:
Det er altså vigtigt at inddrage andre faktorer, når man skal afgøre, om en person ligger i kategorien ”overvægtig”. Taljeomkredsen er en god markør til at vurdere, hvorvidt personen er overvægtig eller ej. Tabellen viser risikoen for at udvikle type-2-diabetes ud fra BMI og taljeomkredsen.
Risiko for udvikling af diabetes-2 | |||
Klassifikation | BMI | Taljeomkreds | Taljeomkreds |
Mænd 102 cm Kvinder 88 cm |
Mænd > 102 cm Kvinder > 88 cm |
||
Undervægtig | < 18.5 | Ingen | Ingen |
Normalvægtig | 18.5 – 24.9 | Ingen | Øget |
Overvægtig | 25 | ||
Moderat overvægtig | 25 – 29.9 | Øget | Høj |
Svært overvægtig | 30 | Høj | Meget høj |
Kilde: Feller S, Boeing H, Pischon T. Body mass index, waist circumference, and the risk of type 2 diabetes mellitus: implications for routine clinical practice. Dtsch Arztebl Int. 2010;107(26):470–476. doi:10.3238/arztebl.2010.0470