Frugtlegeme-dannende svampe er de svampe, vi normalt tænker på, når vi taler om svampe, og som vi bl.a. kender fra skovbunden eller supermarkedet. Nogle svampe er spiselige som champignoner og kantareller, mens andre kan være giftige som rød fluesvamp.
Det synlige frugtlegeme er opbygget af et trådformet netværk af hyfer. Frugtlegemet har til opgave at sprede svampens sporer, så svampen kan formere sig. Ofte ses svampe ophøjet på en stok, da dette udsætter svampen for mere vind, og på den måde kan flere sporer spredes. Man finder ofte frugtlegemesvampe på skovbunden om efteråret.
Gærsvampe er encellede organismer, som eksempelvis bruges i industrien til at producere insulin eller i dagligdagen til at bage brød. Ved brødbagning optager gærcellerne sukkerstoffer fra melet, som de så omdanner til CO2 (kuldioxid) og energi. CO2 er en luftart, og når gærcellerne frigiver denne ud i dejen, sker det, at brødet fyldes med CO2 og hæver. Dette kan du læse mere om her.
Skimmelsvampe kaldes også for mug, og de kan inddeles i tre typer: De gode, de slemme og de onde set fra menneskets synspunkt. De gode er nyttige for mennesket, og de kan eksempelvis bruges til at lave ost eller medicin. De slemme ses fx på rådne frugter, mens de onde kan medføre fodsvamp, svamp i bygninger og være sundhedsskadelige.
Faktisk er det synlige blågrønne mug på gammelt brød en skimmelsvamp, der danner et frugtlegeme. Her ses frugtlegemet som små blågrønne fimrehår.
I den tilhørende case: Gær, genmodificering og insulin, kan du få mere viden om, hvordan man ved hjælp af genteknologi kan få gærceller og andre GMO’er til at hjælpe os.