For 3,8 milliarder år siden bestod atmosfæren formentlig af metan (CH4), brint (H2), ammoniak (NH3) og vanddamp (H2O). Der var stor vulkansk aktivitet, voldsomme lyn og høj UV stråling. Store oceaner var skabt af voldsomme regnvejr. Oceanerne blev kaldt for ursuppen, og den bestod af en kaotisk blanding af forskellige molekyler. Det er netop i ursuppen, flere forskere mener, at det første liv opstod.
Dybt nede på ursuppens bund skabte den vulkanske aktivitet sprækker i havbunden, som brandvarmt vand skød op af. Dette væld af skoldhedt vand, kaldes også for hydrotermiske væld. Man mener, at det første liv sandsynligvis er opstået i hydrotermiske væld. Ursuppens molekyler blev blandet i det varme vand, og så kunne der ske spændende ting og sager. På Figur 3 kan du se, hvordan molekyler blev blandet i varme hydrotermiske væld.
Det som er særligt svært at forklare er, hvordan det første liv kunne opstå ud fra noget livløst. Alt det liv, som vi har i dag, er opstået fra noget andet liv. Tænk bare på, hvordan du kommer fra din mor og far, træet kommer fra frøet, og kyllingen kommer fra ægget, der er lagt af en høne. Forskere har derfor prøvet at genskabe ursuppen og forholdene på Jorden for flere milliarder år siden for at se, om liv spontant (helt af sig selv) kunne opstå her.