Figur 5. Model for mikroorganismers vækst, herunder deres produktion af biomasse (flere celler) og produkter. Der er fire faser: nølefasen, den eksponentielle fase, den stationære fase og dødsfasen. Vækstrelaterede produkter bliver produceret i den eksponentielle fase, mens ikke-vækstrelaterede produkter typisk bliver produceret i den stationære fase.
I nølefasen er cellerne lige blevet overført fra et brugt vækstmedie til et friskt, og de skal derfor vænne sig til de nye vækstbetingelser. Mikroorganismerne omstrukturer deres stofskifte, og de begynder at syntetisere cellekomponenter forbundet med vækst. Mikroorganismerne kan vokse i cellestørrelse, men de vil endnu ikke dele sig. Antallet af mikroorganismer vil dermed være konstant. Nølefasen kan vare kortere eller længere tid, afhængigt af cellernes tidligere vækstbetingelser. Det er derfor vigtigt at sikre, at vækstbetingelserne i fermenteringstanken og podetanken(e) ligner hinanden, for at cellerne bliver hurtigere klar til vækst og produktion. På denne måde optimerer man fermenteringsprocessen.
I den eksponentielle fase har cellerne vænnet sig til vækstbetingelserne, og de kan formere sig ved celledeling. Fordi én celle deler sig i to, er antallet af mikroorganismer eksponentielt stigende. Vækstraten ( ) betegner stigningen i celleantallet per tidsenhed ved startbetingelsen . Ud fra vækstraten kan man beregne generationstiden ( ), eller fordoblingstiden, der betegner den tid, det tager mikroorganismerne at fordoble sig i antal – dvs. tiden for at hver enkelt celle deler sig i to.
For eksempel har mikroorganismer som bakterien Escherichia coli en generationstid på 20 minutter, mens gærsvampen Saccharomyces cerevisiae har en generationstid på 90 minutter; andre typer af organismer som dyre- og planteceller har derimod generationstider på adskillige timer eller sågar døgn.
I den stationære fase er cellerne ikke længere i vækst. Det kan enten skyldes, (1) at mikroorganismerne har opbrugt næringsstofferne; (2) at der har ophobet sig affaldsstoffer i vækstmediet, som dræber mikroorganismerne eller hæmmer deres vækst; eller (3) at der simpelthen ikke er plads tilbage for mikroorganismerne til at dele sig yderligere. Der sker igen en omstrukturering af stofskiftet i mikroorganismerne, men de begynder nu at syntetisere cellekomponenter forbundet med overlevelse og stress. Antallet af mikroorganismer vil dermed være konstant, fordi antallet af nydannede celler er nogenlunde lig antallet af døende celler. Nogle af de mikroorganismer, der dør, vil sprænges ved cellelysering, hvormed deres nedbrydningsstoffer kan udnyttes som næringsstoffer af andre mikroorganismer, der stadig vokser.
I dødsfasen har cellerne ikke længere gode nok vækstbetingelser til at kunne opretholde de nødvendige livsprocesser. Det kan være mangel på næringsstoffer eller ophobning af affaldsstoffer, som dræber mikroorganismerne. Fordi antallet af døende celler overstiger antallet af nydannede celler, er antallet af mikroorganismer aftagende. Typisk er dødsraten i dødsfasen væsentligt lavere end vækstraten i den eksponentielle fase.
Ud fra vækstmodellen kan man forklare mikroorganismernes produktion af produkter. Hvis produktet er vækstrelateret som f.eks. en primær metabolit, produceres det sideløbende med mikroorganismernes vækst. I tilfælde hvor produktet er ikke-vækstrelateret som f.eks. en sekundær metabolit, produceres det typisk, idet mikroorganismerne skifter fra eksponentiel til stationær fase. Mange proteiner syntetiseres i den eksponentielle fase, og de betragtes derfor som vækstrelaterede produkter; enkelte proteiner syntetiseres i den stationære fase, og de skal betragtes som ikke-vækstrelaterede produkter.
Mængdeberegning for fermenteringsprocesser
Ved fermenteringsprocesser er det af stor økonomisk vigtighed, at man har en matematisk beskrivelse af cellernes vækst og stofomsætning. Mængdeberegning er læren om mængdeforhold, som bruges til at beskrive sammenhængen mellem reaktanter og produkter i en kemisk reaktion. Med mængdeberegning kan man opstille modeller, der besvarer spørgsmål som hvor stor en mængde af substrat bruger cellen på at producere det ønskede produkt? og hvor stor en mængde af substrat ’spilder’ cellen på produktionen af affaldsprodukter? For at man kan optimere fermenteringsprocesser, er det vigtigt, at man kan modellere dem.
Biokemien bag cellernes metabolisme er imidlertid ekstremt kompliceret. I hver enkelt af de mange celler i en fermenteringstank er der et metabolisk netværk af mange biokemiske reaktioner, der tilsammen konverterer substrater til biomasse og produkter. Derfor er det nødvendigt at opstille en forsimplet model, hvor alle biokemiske reaktioner i cellen bliver samlet i én overordnet reaktion:
kulstofkilde + energikilde + nitrogenkilde (+ O2) → biomasse + produkter + CO2
Dette er grundlaget for ’black box’-modellen (se figur 6). I denne model anvendes loven om massebevarelse, dvs. at massen af reaktanter er lig massen af produkter i en kemisk reaktion. For fermenteringsprocesser betyder det, at massen af substraterne, der kommer ind i en fermenteringstank, ultimativt kommer ud af fermenteringstanken igen, enten som biomasse, produkter eller CO2 – et affaldsprodukt af cellernes metabolisme. Hvis man derfor har viden om indholdet af fermenteringstanken før og efter produktionen, men ikke undervejs – dvs. at man blot ved, hvad man lægger ind i tanken, og hvad man trækker ud af den igen – kan man opstille modelværdier for fermenteringsprocessen. Disse modelværdier betegnes koefficienter.