Introduktion til fermentering
Denne underside udgør første del af teorien for Biotech Academys materiale om Fermenteringsteknologi.
Bioteknologi er brugen af celler til at producere kemikalier og materialer, der er brugbare for mennesker, såsom reagenser, madvarer og lægemidler. Der er blevet brugt mange former for bioteknologi gennem tiden. For eksempel har man i årtusinder brugt gær til at fremstille øl og vin, mens man i århundreder har brugt bakteriekulturer til fremstilling af ost og yoghurt. I lang tid har mennesker brugt disse omsætningsprocesser uden at være bevidste om cellerne, der medvirker i dem.
For omtrent hundrede år siden blev det klart, at mikrober som bakterie- og gærceller kunne bruges som producenter til at fremstille særlige produkter. I 1928 opdagede mikrobiologen Alexander Fleming, at skimmelsvampen Penicillium producerer et antibiotiske stof, nemlig penicillin. Det førte til den industrielle dyrkning af celler til masseproduktion af antibiotika og andre brugbare molekyler. Sidenhen er der sket enorme fremskridt indenfor mikrobiologi og fermenteringsteknologi. I 1930’erne blev det opdaget, at man med fysiske og kemiske påvirkninger kan skabe mutationer i mikroorganismer, som forbedrer deres vækst og produktivitet, og i 1970’erne udviklede man genteknologi. Et af de vigtigste fremskridt var i 1978, da biotekfirmaet Genentech kopierede det DNA-stykke fra menneskets DNA, som styrer menneskekroppens produktion af insulin, og indsatte det i en bakteries DNA ved gensplejsning: nu kunne bakterien producere insulin! Det har sidenhen haft stor betydning for mennesker med diabetes, som har brug for indsprøjtninger af det livsnødvendige hormon. I dag kan næsten ethvert gen indsættes i celler, som dermed kan bruges til at fremstille og udskille genproduktet i store mængder. Fermenteringsteknologi bliver anvendt i mange og forskellige industrier, fra fremstilling af billige kemikalier som organiske syrer og alkoholer til produktion af kostbare molekyler som lægemidler. På verdensplan udgør fermenteringsindustrien nu et årligt marked i omegnen af 835 billioner kr. – altså 835.000.000.000.000 kr.!
Definition af fermentering
Fermentering er betegnelsen for den kemiske proces, hvor levende celler omsætter substrat til produkt – dvs. at substrat er indgangsstof for omsætningsprocessen, mens produkt er udgangsstof (se figur 1). Cellerne kan være alt fra simple mikroorganismer som bakterie- og svampeceller til mere komplekse organismer som dyre- og planteceller. Man kalder produktionsorganismen i en fermentering for en cellefabrik, fordi hver enkelt af de mange celler udnyttes som en mikroskopisk fabrik, der producerer det ønskede produkt. I nogle tilfælde er det et produkt, som cellen naturligt fremstiller. I andre tilfælde er cellefabrikken blevet gensplejset, hvormed der er blevet indsat et eller flere gener i cellens genom, som gør, at den producerer det ønskede produkt.