Cellefabrikker
Denne underside udgør tredje del af teorien for Biotech Academys materiale om Fermenteringsteknologi.
Mikroorganismer er producenterne bag et utal af produkter, som har en potentiel unik værdi i en industriel, sundhedsmæssig og/eller miljømæssig sammenhæng. Livet på Jorden har eksisteret i 4,5 milliarder år, og det har derfor millioner af års evolution bag sig. Mikroorganismerne er tilpasset de habitater, som de lever i, og de koloniserer mange og alsidige levesteder – fra iskolde Arktis til glohede Sahara. For at facilitere deres overlevelse i naturen producerer jordens store og små organismer tilsammen et sammensurium af proteiner og metabolitter, der er brugbare for mennesker – her er der nogle eksempler:
- Botulinumtoksin (bakterien Clostridium botulinum): et giftigt protein der bruges ved botox-behandlinger.
- Stevia (planten Stevia rebaudiana): et sødemiddel der bruges som nulkalorie-erstatning til sukker.
- Psilocybin (svampen Psilocybe azurescens): et psykedelisk stof der potentielt kan bruges som medicin mod depression.
En prøve fra jorden eller havet indeholder flere millioner forskellige mikroorganismer, og hver mikroorganisme producerer hundrede eller tusinde forskellige produkter. Mikroorganismer mestrer dermed evnerne til at syntetisere produkter. Ved fermentering bliver mikroorganismer – og deres produktionsevner – overført fra den naturlige niche (naturen) til en industriel niche (fermenteringstanken), hvor de anvendes til produktion af alt fra kemikalier og proteiner til lægemidler.
Celler som produktionsorganismer
En cellefabrik er en mikroorganisme, der er optimeret til at producere et ønsket produkt. Cellefabrikken er overordnet enten en naturlig producent eller en gensplejset (ikke-naturlig) producent.
En naturlig producent er en produktionsorganisme, der naturligt producerer det ønskede produkt. Gær er en naturlig cellefabrik, som bruges til at fremstille øl, brød og biobrændsel. Fordelen ved en naturlig producent er, at den allerede har evnerne til at producere det ønskede produkt – og at den ofte er rigtigt dygtig til at producere det! Ulempen er, at den naturlige producent typisk er tilpasset til at leve, vokse og producere det ønskede produkt i naturen – ikke i en fermenteringstank. Derfor kan det være udfordrende at sikre en tilstrækkelig produktivitet, hvis det er den naturlige producent, som anvendes til produktion af produktet.
En gensplejset producent er en produktionsorganisme, som har fået indsat et eller flere gener, der gør, at den producerer det ønskede produkt. Det sker ved gensplejsning, som er overførslen af DNA-materiale fra én organisme til en anden (se figur 8). På denne måde kan gær bruges som en naturlig cellefabrik ved ølbrygning, men den kan også bruges som en gensplejset cellefabrik ved insulinproduktion. Hvis man har en produktionsorganisme, der er tilpasset forholdene i en fermenteringstank, er det fordelagtigt, fordi den gang på gang kan gensplejses for at producere et ønsket produkt. Dermed kan den samme produktionsorganisme anvendes til produktion af flere forskellige produkter.