⇐ Tilbage til oversigt

Det Centrale Dogme

Biostriben for gymnasiet

Herunder finder du videoer, som er målrettet de gymnasiale uddanelser (STX, HTX, mm). Til alle videoerne er der knyttet spørgsmål som kan få eleverne til at tænke videre over emnerne.

Det centrale dogme er en af de grundlæggende læresætninger inden for molekylær biologi. Dogmet forklarer, hvordan informationen, der indeholdes i generne, bevæges fra et biologisk stof til et andet. Du vælger den video, du vil se, i menuen til venstre.

Herunder kan du se en video, som giver et overblik over det centrale dogme og hvilke processer i cellen, der indgår.

Replikation

Ved at replikere sit DNA kan en celle kopiere al dens genetiske materiale, hvilket gør det muligt at overføre en nøjagtig kopi af dens information til en ny celle under celledeling. I denne video vil du lære, hvordan replikationen forløber og hvilke enzymer, der hjælper til under processen.

Før du ser videoen

Det er en god ide at have set videoen ‘Det Centrale Dogme’ for at få et overblik. Derudover bruger videoen begreber såsom enzymer, nukleotider, protein og DNA og det er vigtigt at du forstår disse før du går i gang.

Transskription

Under transskription vil den genetiske information overføres fra DNA til mRNA. Denne proces fuldføres af enzymet RNA polymerase, som du kan lære mere om i videoen herunder, som gennemgår forløbet af transskription.

Før du ser videoen

Det er en god ide at have set videoen ‘Det Centrale Dogme’ for at få et overblik. Desuden bliver brugt begreber såsom nukleotider, DNA og RNA og det er en god ide at have godt styr på disse, inden du går i gang. Det er også en god ide at kende lidt til eukaryote celler.

Translation

Under translation bliver den genetiske information overført fra mRNA til aminosyrer. De kæder af aminosyrer, som dannes, kaldes proteiner og er slutproduktet af den genetiske kode. I videoen herunder vil du lære om, hvordan mRNA læses af ribosomer, som oversætter mRNA-strengen til en aminosyrekæde.

Før du ser videoen

Det er en god ide at have set videoen ‘Det Centrale Dogme’ for at få et overblik. Desuden bliver brugt begreber såsom aminosyrer, proteiner, enzymer, ribosom og RNA og det er en god ide at have godt styr på disse, inden du går i gang. Det er også en god ide at kende lidt til eukaryote celler.

BioStriben er udarbejdet af Pernille Ott Frendorf, Emma Holsey Kristiansen, Alexandra L. Zahid og Anders Ellegaard.

null

Pernille læser til daglig til civilingeniør i Bioteknologi.

 

Pernille Ott Frendorf

null

Emma læser til daglig til civilingeniør i Bioteknologi.

Emma Holsey Kristiansen

null

Alexandra læser til daglig til civilingeniør i Bioteknologi.

 

Alexandra L. Zahid

null

Anders læser til daglig til civilingeniør i Bioteknologi.

 

Anders Ellegaard

null

Cecilie Amalie Neijendam Thystrup

Cecilie læser til dagligt på DTU sin bachelor i Teknisk Biomedicin.

Du kan læse mere om Cecilie her.