Hos menneskefostre begynder dannelsen af mavetarmkanalen allerede i løbet af den første måned, og den færdige fordøjelseskanal kan opfattes som et rør bestående af epitel omringet af muskulatur (se figur 1).
Figur 1. Mavetarmkanalens forskellige lag.
Epitel er et af menneskets fire vævstyper; de resterende tre er nerve-, muskel- og bindevæv. Epitel er en række af celler, som dækker alle kroppens indre og ydre overflader – herunder blodkar og organer. Epitel findes i mange forskellige udformninger, som hver især er specialiseret til at have funktioner bl.a. i form af barriere, sekretion, absorption og sansning. I mavetarmkanalen er epitelcellernes funktion at udskille og absorbere, mens muskulaturen i mavetarmkanalen har til opgave at transportere vores føde ned gennem ”røret” (figur 2).
Figur 2. Fordøjelseskanalens opbygning. Mavetarmsystemet i tyndtarmen og tyktarmen består af immunforsvaret, tarmfloraen og epitelcellerne. Føden passerer fra mundhulen til mavesækken og videre i tarmsystemet, hvor den fordøjes, udnyttes til energi og ender som fæces.
Når føden forlader mundhulen, passerer den gennem svælg, spiserør og mavesæk for at fortsætte gennem tyndtarm, tyktarm og endetarm, hvor de ikke absorberede dele af føden udskilles som fæces. Det er altid vigtigt, at holde øje med, at der ikke er ændret farve, mængde eller konsistens af afføringen. Vidste I, at kræftsygdomme og mange tarmsygdomme i tarmene og mavesækken opdages ved, at afføringen har ændret sig? Den mad vi spiser, og som i mavetarmkanalen fordøjes og sendes videre, anses først som en del af kroppen, når komponenterne i form af molekyler er absorberet af epitelet. Tyndtarmens epitel er ”foldet” mange gange i såkaldte villi, så overfladearealet mangedobles og øger muligheden for absorption. En fjerdedel af hjertets minutvolumen (den mængde blod, hjertet pumper rundt i kroppen hvert minut) går til mavetarmkanalen, fordi den er et så omfattende og energikrævende system (se figur 3).
Figur 3. Tarmens opbygning med rig blodforsyning til hver eneste villi.
Allerede i munden starter nedbrydningen af føden, idet tænderne mekanisk findeler føden, mens enzymet alfa-amylase udskilles fra spytkirtlerne. Enzymerne er med til at bryde glykosidbindinger mellem glukosemolekylerne, så en kemisk nedbrydning allerede igangsættes i mundhulen. Efter nedbrydning i mundhulen, sendes fødebolus (madklumpen) videre til svælget, pharynx, som inddeles i en øvre del, der har forbindelse til næsehulen og kun fungerer som luftvej, og en nedre der både fungerer som luftvej og fordøjelseskanal. Når maden er tygget, sendes fødebolus videre gennem svælget. Svælget er 12-15 cm langt og er nedadtil eftergiveligt og blødt, så det kan udvides, når maden under synkning skal passere videre ned i spiserøret. Spiserøret, oesophagus, er et 25-30 cm langt, muskuløst rør, som strækker sig gennem hele brystkassen langs rygsøjlen og udmunder i mavesækken lige under mellemgulvet, diafragma.
Mavesækken, gaster/ventriculus, kan variere i størrelse og form, men indeholder normalt 0,5-1 liter. Både mavesækken og tarmene består af muskellag, som indvendigt er dækket af slimhinde. I slimhinden findes parietalceller og non-parietalceller, som begge kan frigive sekret. Parietalceller udskiller både syre og intrinsic factor, som er et glykoprotein, der muliggør absorption af vitaminet B12 i tyndtarmen. Når mavesækken udspiles efter et måltid, vil receptorer i den øverste del af mavesækken stimuleres, hvilket vil medføre sekretion af hormonet gastrin. Ligeledes vil der ved fødeindtagelse frigives acetylcholin, som er en neurotransmitter, også kaldt et signalstof. Gastrin og acetylcholin stimulerer parietalcellerne i mavesækken til at frigive syre, så miljøet bliver surt med en pH-værdi omkring 2, hvilket svarer til en fortyndet saltsyre, HCl. Vidste I, at det af samme grund er farligt at kaste for meget op? Mavesyren kommer nemlig til at skade epitelet i spiserøret, og på lang sigt kan syren medføre celleforandringer og kræft? Det sure miljø er dog utrolig effektivt i mavesækken, hvor det medfører spaltning af det inaktive pepsinogen til det aktive pepsin, som spalter proteinerne, så de mister deres oprindelige struktur – man siger, at de denaturerer. Desuden vil pepsin føre til mere syrefrigivelse. Fast materiale kan ikke passere videre fra mavesækken, før det er nedbrudt til partikler på mindre end 2 mm. Derfor sendes størstedelen af føden tilbage til midten af mavesækken for at blive nedbrudt mere, inden den videre passage til tarmene. Væske kan passere direkte fra mavesækken til tarmene, mens det vil tage fx fedtmateriale noget længere tid.