Du indeholder den mest utrolige maskine i verden, nemlig din hjerne. Det lille kontrolcenter udgør kun 2% af din kropsvægt, men alligevel har den indflydelse på alt, hvad du fortager dig: Dine bevægelser, tanker, følelser og ikke mindst dine sanser. Fra hjernen udløber der et kæmpe netværk af signaler, som forgrener sig ud til hver en krog af din krop og tilbage igen. På den måde kan hjernen styre hver en lille del af kroppen. I dette afsnit bliver du klogere på et af de vigtigste organer i din krop. Først ser vi nærmere på, hvorfor hjernen er så svær at forstå.
Hjernen er et mysterium!
Når man forestiller sig hjernen, som en grå geleklump med utallige foldninger, kan det være svært at forstå, hvor meget den egentlig kan. Selv forskere har svært ved helt at forstå den – for hvordan måler man lige på en tanke eller et minde? Hjernen styrer vores følelser, tanker og adfærd, den koordinerer vores bevægelser, og den behandler indtryk udefra og indefra. Den besidder også indviklede egenskaber som intelligens og hukommelse. Vigtigst af alt sørger den for, at vores hjerte banker, og at vi trækker vejret – helt uden at tænke over det.
Hjernen indeholder omkring 86 milliarder (86.000.000.000) nerveceller. Det er næsten lige så mange nerveceller, som der er stjerner i vores galakse, Mælkevejen. Nerveceller er celler, som har til opgave at sende signaler rundt mellem hinanden for at føre informationer rundt i hele kroppen. Hver nervecelle kan sende signaler til tusindvis af andre nerveceller. Disse nerveceller kan så sende signalerne videre til tusinder af nye nerveceller, og sådan fortsætter det. Der er altså hele tiden et ubeskriveligt stort netværk af signaler mellem de 86 milliarder nerveceller. Netop derfor er det så svært at forstå, hvordan hjernen helt præcis virker. På figur 1 kan du se et forgrenet netværk af nerveceller.