Den næste sans, vi skal til, er høresansen. Med høresansen kan vi lytte til omverdenen og kommunikere med hinanden. I dyreverdenen bruges høresansen især til at lokalisere byttedyr, rovdyr og partnere.
Ørets opbygning
Vi bruger vores ører til at høre med. Det ydre øre er som en tragt, der er fyldt med indsnævringer. Formen på øret gør, at lyden bedst muligt føres ind i det. Bevæger vi os nogle centimeter ind i øregangen, møder vi trommehinden. Inde bag trommehinden er mellemøret, hvor tre små vigtige knogler sidder. De hedder hammeren, ambolten og stigbøjlen. Deres navne er opkaldt efter deres udseende. Faktisk er stigbøjlen den mindste knogle i din krop. Den er kun 2-3 millimeter lang og altså på størrelse med en lille perle. Fra mellemøret går der et rør ned til næsen. Dette hedder det eustakiske rør. Når man får propper i ørerne – f.eks. når man er oppe at flyve – kan man trykudligne for at fjerne propperne. Når man holder sig for næsen og trykudligner, åbnes det eustakiske rør kort, så trykket lettes.
Længere inde i øret er det indre øre. Balancen kontrolleres herinde fra. Her styres den af tre buegange, som kaldes for balanceorganet. Du hører mere om balancen senere!
Længst inde i det indre øre sidder sneglen. Det er ikke en rigtig snegl, men snarere en struktur, der er snoet som en snegl. Sneglen er på størrelse med en ært.
Både balanceorganet og sneglen er forsynet med hver sin nerve (hhv. balancenerven og hørenerven) som fører signaler op til hjernen. På figur 1 kan du se ørets opbygning. Kan du genkende sneglens form og de tre buegange?
Ved meget stor påvirkning af balanceorganet, kan man blive utilpas og få kvalme. Dette kaldes køresyge eller transportsyge. Det har du måske selv oplevet i vilde karruseller, på bilture med mange bakker, eller på en sejlbåd med store bølger?
Balanceorganet påvirkes på en måde, hvor der ikke er en sammenhæng mellem de bevægelser du ser, og de bevægelser, som balanceorganet opfatter. Din hjerne bliver forvirret over forskellen på indtrykkene, og sådan opstår kvalmen.
Kvalmen kan lettes ved at få frisk luft eller ved at kigge ud på vejen eller vandet, så balanceorganet og synet igen får samme indtryk.
Lydbølger bevæger sig forskelligt alt efter tonen. Ved lyse toner bevæger lydbølgerne sig hurtigt, mens de bevæger sig langsomt ved dybe toner. Hvor hurtigt lydbølger bevæger sig kaldes også for lydbølgens frekvens. Lyse toner har en høj frekvens, og dybe toner har en lav frekvens. Frekvensen er altså tonehøjden. Figur 5 viser lydbølger ved høj og lav frekvens.
Frekvens har enheden Hertz (forkortes Hz). Hertz beskriver, hvor mange svingninger lydbølgen laver på 1 sekund. Jo flere lydbølger på 1 sekund, jo flere Hertz, og jo lysere er tonen. Det menneskelige øre kan høre lyde med frekvenser mellem 20 Hz og 20.000 Hz. Dette kaldes for det hørbare område. Nogle dyr kommunikerer ved lysere toner end 20.000 Hz. Dette kaldes ultralyd. F.eks. kan flagermus og delfiner kommunikere ved højere lyde end 100.000 Hz. Lydfrekvenser som er dybere end 20 Hz kaldes infralyd. Elefanter og kvæg kan høre infralyde – tænk på hvor dybe toner, de kan lave. Figur 6 viser intervallerne som hhv. et menneske, en flagermus og en elefant kan høre.
Findes der lyd ude i rummet?
Som nævnt opstår lyd, når partiklerne i luften bevæges. Men lyd kan også bevæge sig gennem andre stoffer end luft, f.eks. vand, stål, glas og træ. Stoffets materiale bestemmer lydens hastighed. Lyden bevæger sig f.eks. 4 gange hurtigere gennem vand end gennem luft. Hvis der omvendt ikke er noget ”stof”, kan der ikke være nogen lyd. Lyden har altså ikke noget at bevæge sig igennem. I det ydre rum er der helt lydløst, da der ikke er noget ”stof” her. Spiller du på en guitar i rummet, ser du strengene vibrere, men du hører ingen lyd. Figur 8 viser en astronaut, som ikke kan give lyd fra sig.
Høje lyde kan skade dine ører
Med alderen bliver man dårligere til at høre især lyse toner, fordi de små hårceller med tiden dør. Hårcellerne kan også pludseligt dø, hvis man bliver udsat for meget høje lyde til f.eks. en koncert eller af nytårsfyrværkeri. I værste tilfælde kan dette give permanent høretab, og man bliver nødt til at bruge høreapparat for at høre ordentligt.
Et eksempel på en høreskade er tinnitus. Tinnitus kan opstå, når man har været udsat for høj lyd i en lang periode – f.eks. hvis man gennem flere år har arbejdet i støj. Hjernen vænner sig til støjen, så når man endelig er i stilhed, vil hjernen forsøge at genskabe støjen. Tinnitus opleves som en konstant svag lyd for ørerne i form af en susen, hylen eller piben. Hjernen får dig altså til at tro, at der er lyde, selvom der ikke er. I nogle tilfælde kan tinnitus forsvinde igen.
Det er altså vigtigt at være opmærksom på ikke at høre for høje lyde længe af gangen. Lydstyrken for en almindelig samtale er på ca. 60 decibel. Decibel beskriver, hvor kraftigt lyden rammer trommehinden. Ved 0 decibel høres der ingen lyd. I et rum med 0 decibel kan man kun høre sin egen hjertebanken. Kommer lydstyrken op over 120 decibel i blot kort tid, kan hørelsen tage skade. På figur 9 ser du en oversigt over forskellige lydstyrker, samt hvornår hørelsen kan tage skade.