« Back to Glossary Index

En refleks er en ufrivillig reaktion, hvilket betyder, at du ikke har kontrol over reaktionen. Hvis du brænder din hånd på en varm kogeplade, fjerner du hånden meget hurtigt. Faktisk hurtigere, end du når at tænke over, hvad der lige er sket. Og du siger først ”av”, efter du har fjernet hånden. Din hurtige, ufrivillige reaktion sker takket være dine reflekser.

Under normale omstændigheder bevæger impulser sig fra en sans gennem rygmarven til hjernen og så fra hjernen gennem rygmarven ud til en muskel. Første del sker vha. sensoriske nervebaner, og anden del sker vha. motoriske nervebaner. Men når det gælder reflekser, når impulsen slet ikke op til hjernen, før musklen aktiveres. Nervecellerne har nemlig en smutvej. Når sanserne opdager, at vi er i fare, sender sensoriske nerveceller impulser hen til rygmarven, og dernæst ud til motoriske nerveceller. Hjernen får derfor ikke besked endnu. Hvorledes impulserne bevæger sig langs hhv. sensoriske og motoriske nervebaner ved en refleks, kan du se på figur 1.

En refleks drejer sig altså om, hvordan aktivering af en sans går direkte over i en reaktion vha. muskler – fra sensoriske til motoriske nervebaner uden brug af hjernen.

Figur 9. Refleks. En refleks er en ufrivillig reaktion, hvor sensoriske nervebaner bevæger sig til rygmarven og derefter direkte over i motoriske nervebaner. Brænder man sin finger, går den sensoriske nervebane (rød linje) fra smerteceller i fingeren hen til rygmarven. Her overføres signalet straks (grøn linje) til den motoriske nervebane (blå linje), som går ud til fingerens muskler, og får fingeren til at reagere på ilden (fjerner sig). Der går også sensoriske nervebaner op til hjernen, men dette tager længere tid end refleksen selv. 

Refleksers reaktionstider er meget hurtige, og det er vigtigt, da de kan forhindre os i at komme slemt til skade. Først millisekunder efter vi fjerner hånden fra varmen, har andre sensoriske nerveceller fået sendt impulsen gennem rygmarven og op til hjernen. Først nu siger vi ”av” og kigger ned på vores hånd.

 

 

 

 

« Back to Glossary Index