Bliver man som helt lille ikke udsat for nok forskellige smage, sker det ofte, at man bliver kræsen. Derfor er det vigtigt, at små børn prøver så mange forskellige smage som muligt – gerne meget tidligt. Man siger, at små børn kan lære at synes om en smag, hvis de prøver den blot 3-4 gange. Ældre børn skal prøve en smag 8-10 gange for at vænne sig til den. Voksne skal helt op på 15-20 gentagelser for at synes om en smag, som de hidtil ikke har syntes om. Jo ældre man bliver, jo større tilvænning kræver det altså at lære at synes om en smag.
Børn kan også blive kræsne, hvis de får dårlige oplevelser i forbindelse med nye smage. Dette kan være tvang og pres, eller hvis maden har været fordærvet, og man får madforgiftning. Ligesom lugtesansen, sidder smagssansen også tæt på det område i hjernen, hvor vores minder lagres. Derfor er minder og oplevelser tæt forbundet med både smage og dufte.
Desværre kan genetik medføre, at nogle mennesker aldrig vænner sig til en bestemt smag. Dette gælder f.eks. for krydderurten koriander, som virkelig deler vandene. Mange mennesker har det helt fint med koriander, men nogle kan slet ikke fordrage det – de synes, at det smager af sæbe. Forskning viser, at mange af de personer, som ikke kan fordrage koriander, har enkelte ændringer i deres gener i forhold til personer, som godt kan lide koriander. Ændringerne gør bl.a., at man kan smage nogle bitre nuancer og opfange nogle særlige lugte, der tilsammen giver koriander en dårlig smagsoplevelse. Personer uden disse genændringer, kan hverken opfange lugte eller den bitre smag, og derfor kan de godt lide koriander.
Neurogastronomi
Smagscellerne på tungen er ikke alene om at give informationer om smagsindtrykket til hjernen. Faktisk bidrager de fire andre sanser også med sanse-informationer om maden. I hjernen kombineres alle de sensoriske indtryk, og sådan danner hjernen et samlet smagsindtryk. Nu skal du lære om disciplinen ”neurogastronomi”. ”Neuro” henviser til nervesystemet, mens ”gastronomi” omhandler finere madlavning. Neurogastronomi går hermed ud på, hvordan man gennem alle fem sanser oplever en madret.
Lugtesansen og synssansen
Inden du overhovedet når at få maden ind i munden, har lugtesansen og synssansen givet din hjerne informationer om det måltid, du snart skal indtage. Du har måske set bøffen stege på panden og duftet, hvordan dens fedtlag bliver karamelliseret. De to sanser får hurtigt sat gang i spytproduktionen, så du er klar til at spise.
Som du tidligere har lært, er lugtesansen vigtig for at frembringe den samlede smag. Når mad tygges, frigives der nemlig duftstoffer op gennem svælget til lugtenerven i næsen, og disse informationer sendes videre op til hjernen. Her afslører duftstofferne flere nuancer af retten end blot de fem grundsmage. Ved hjælp af lugtesansen kan din hjerne kende forskel på, om du spiser et æble eller et råt løg. Man kan altså sige, at lugtesansen får mad til at smage i farver frem for i sort-hvid.
Faktisk kan man bruge lugtesansen til at snyde hjernen. Flere fødevarer som bacon, laks og nødder kan fås i en røget udgave. Vores hjerne sætter stor pris på det røgede sanseindtryk. Vores instinkter fortæller os nemlig, at røgede fødevarer er sikre at spise. I gamle dage brugte man røgning til at få letfordærvelige fødevarer som sild, skinke og pølse til at holde længere. Vores hjerne sætter altså lighedstegn mellem røgning og sikre fødevarer. Netop derfor elsker de fleste mennesker røgede produkter. I dag røger man sjældent fødevarer længere, men i stedet bruger man kemi til at skabe en smag og duft af røgning – dog uden den øgede holdbarhed.
Synssansen kan også manipulere os til at synes bedre eller værre om en ret, især når det kommer til farve. Vores hjerne elsker nemlig farverige retter – gerne i de grønne, røde, gule og orange nuancer. Det gør vi, fordi modne og friske frugter og grøntsager ofte har disse farver. Og dette er altså indkodet i vores instinkter. Har en madret mange af disse farver, tror vores hjerne, at den er frisk og fyldt med næring og dermed rigtig god for os. Derfor kan en ensfarvet gryderet virke mindre appetitlig for hjernen end en blandet salat i et virvar af farver.
Nogle farver kan også forvirre hjernen. Farven blå er f.eks. sjælden at finde i fødevarer fra naturen. Derfor vælges andre farver ofte før de blå, hvis man har en pose M&M’s.
Følesansen og høresansen
Føleceller på tungen kan opleve temperatur, form og konsistens af maden. Temperaturen kommer bl.a. i spil ved stærke fødevarer som chili. Her får temperaturceller hjernen til at tro, at der er noget brændende i munden.
Konsistens kan f.eks. betyde om maden er blød eller sprød, tyk- eller tyndflydende, og sej eller mør. Generelt fortæller vores hjerne os, at sprød og knasende mad er god for os. Vores instinkter sammenligner nemlig den sprøde fornemmelse med friske og næringsrige fødevarer. De fleste frugter og grøntsager er sprøde, når de er friske. Når de rådner, bliver de bløde og slatne. Og dette ved vores hjerner. Høresansen styres af samme instinkter, og den ved også, at når maden knaser, så er det ofte et tegn på et friskt og nærende måltid. Man kan derfor let gøre en suppe meget mere appetitlig for hjernen ved at tilføje sprød bacon eller knasende croutoner.
På figur 11 kan du se, hvordan både synssansen, lugtesansen, høresansen og følesansen påvirker den samlede smagsoplevelse.