Tobak indeholder fx benzo(a)pyren, som er en 5-ringet aromatisk hydrocarbon. Dette molekyle er meget mutagent. Når benzo(a)pyren indhaleres ved rygning, kan det ved en enzymatisk reaktion omdannes til benzo(a)pyren-diol-epoxid, jf. figur 12. Dette molekyle kan interkaleres i DNA (indsætte sig i DNA’et) ved at binde til DNA-basen guanin. Binding af benzo(a)pyren- diol-epoxid til guanin medfører en mutation i DNA’et.
Flere livsstilsstudier viser, at specifikke kræftsygdomme er mere udbredt i nogle befolkningsgrupper end i andre. Dette kunne indikere, at bestemte livsstile også kan øge sandsynligheden for at få visse typer af kræft. Undersøgelser har vist, at kvinder der bor i USA, har seks gange større chance for at få brystkræft i forhold til kvinder, der bor i Asien. Mere interessante er de undersøgelser, der viser, at asiatiske kvinder, som har levet i USA og har taget den vestlige livsstil til sig, efter 1-2 generationer har lige så stor chance for at få brystkræft som kaukasiske (hvide) kvinder. I denne undersøgelse blev det sandsynliggjort, at ved at undgå den traditionelle asiatiske kost og tilegne sig den mere fede amerikanske kost kombineret med mangel på motion, kan asiatiske kvinder øge chancen for at få brystkræft i forhold til asiatiske kvinder, som bor i Asien. Det har altså vist sig, at miljøet har betydning for udviklingen af kræft.
Vira og bakterier: rolle i kræft
Når en celle inficeres med et virus, kan virussen integrere sit eget arvemateriale ind i værtscellens genom. Dette kan påvirke eller ødelægge værtsorganismens gener og dermed give anledning til kræft. Der findes flere virus med forskellige typer genetisk materiale. Af eksempler kan nævnes:
– Enkelt- og dobbeltstrenget RNA virus
– Enkelt- og dobbeltstrenget DNA virus
– Retrovirus
DNA-virus bruger værtsorganismens DNA- og RNA-syntese maskineri for at inkorporere sit eget genetiske materiale ind i værtscellens. Da integreringen af virus sker i værtscellens DNA, foregår dette i cellekernen, og DNA-virus er nødt til at trænge ind i cellekernen for at integreringen kan finde sted.
RNA-virus bruger deres egne RNA-enzymer til replikationen af virus-genomet i værtsorganismen. Replikationen foregår hovedsagelig i cytoplasma. Der findes nogle RNA-virus, som har en høj mutationshastighed, dels fordi de har en høj ustabilitet, dels fordi de mangler enzymet DNA polymerase. Dette enzym er vigtig for reparationen af ødelagt DNA.
Retrovirus er i stand til at omdanne dets eget RNA til DNA, en proces der kaldes revers transkription. DNA dannet efter revers transkription integreres i værtcellens genom. RNA-virus omdanner sit genetiske materiale til DNA, mens DNA først omdannes til RNA og derefter til DNA vha. Revers transkription. Retrovirus har også en høj mutationsrate, da mange fejl opstår under den reverse proces fra RNA til DNA.
Eksempler på DNA-virus:
-
Papillomavirus, der giver kønsvorter og kan give livmoderhalskræft
-
Herpesvirus, som giver forkølelsessår og kan give Kaposis sarkom
-
Hepatitis B virus, der giver leverbetændelse og i nogle tilfælde skrumpelever, kan også give leverkræft
-
Epstein-barr virus, som tilhører herpesfamilien og giver mononucleose, er involveret i flere kræftformer (herunder især B-cellelymfomer)
Af RNA-virus findes HIV (AIDS-virussen), som også kan medføre Kaposis sarkom. Det er dog kun 15 % af de humane kræfttyper, der er virusbaserede.
Undersøgelser har vist, at visse bakterier og parasitter også kan øge muligheden for mutationer i cellen ved at påføre skade og stress på cellerne efter infektion. Det drejer sig om bakterierne Helicobacter pylori og Chlamydia trachomatis, som er forbundet med hhv. mavekræft og livmoderhalskræft. Parasitterne Opisthorchis viverrini og Schistosoma haematobium er specielle orme fundet udelukkende i Asien. De er forbundet med kræft i galdeblæren og urinvejene.
Hvordan repareres DNA?
Trods det store antal af DNA-skader, vi udsættes for hver dag (pga. spontane tilfældige hændelser under celledelingen, mutagene stoffer eller stråling), så er det kun få skader i DNA, som resulterer i mutationer. De fleste skader i DNA repareres præcist og fejlfrit af de forskellige enzymer involveret i DNA-reparationen. Der findes forskellige typer af DNA-skader såsom baser, der er parret forkert under kopieringen, enkeltstrenget DNA-brud, dobbeltstrenget DNA-brud og oxidationsskader. Et enkeltstrenget DNA-brud er generelt lettere at reparere end et dobbeltstrenget brud, da den komplementære DNA-streng stadig vil være intakt og kan bruges som skabelon for cellen reparationsenzymer.
Opsummering
Hver dag udsættes vores DNA for over 500.000 skader, hvor de fleste skader effektivt repareres af vores DNA-reparationssystem. Skader sker som følge af fejl i kopieringen af DNA under celledeling og introduceres også af ydre faktorer såsom stråling, toksiske kemiske forbindelser, forskellige virus, bakterier og parasitter. Skaderne kan være alt fra små skift i DNA-baserne til ombytning af større kromosom-fragmenter. Hvis skaderne ikke kan repareres, resulterer det i, at cellen erhverver sig en mutation. Disse mutationer vil i nogle tilfælde ikke have nogen betydning for cellens funktion, mens de i andre tilfælde påfører visse gener ændringer, som kan forandre en normal celle til en kræftcelle. DNA-skader er ofte lettest at reparere, hvis de kun involverer den ene af DNA-strengene, da den komplementære streng således kan benyttes som skabelon af kroppens reparationsenzymer.
Links
Hvis du er interesseret i at læse mere om nogle af denne artikels emner:
Det centrale dogme
http://en.wikipedia.org/wiki/Central_dogma_of_molecular_biology
Frie radikaler
http://da.wikipedia.org/wiki/Radikal_%28kemi%29
Mavekræft og Helicobacter pylori
http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/mavesaekkraeft.htm