I Danmark i 2007 var antallet af nye kræfttilfælde blandt mænd 16.686 og blandt kvinder 16.250. Stigningen skyldes faktorer såsom moderne livsstil med ændrede kost og motionsvaner. Vi udsættes muligvis også for større yderligere påvirkninger end tidligere, fx et reduceret ozonlag og hormonforstyrrende stoffer i vores tøj, mad og rengøringsmidler. En anden vigtig grund til denne stigning skyldes, at vi i gennemsnit lever længere, da det efterhånden er blevet nemmere at kurere andre sygdomme, som tidligere var årsag til at folk døde. Desuden har opmærksomheden på kræft og nyudviklede teknologier sørget for, at man hurtigere kan stille en diagnose, og man er blevet bedre til at registrere sygdommene, som kan bruges i statistiske undersøgelser.
Mens nogle kræfttyper er arvelige, er andre kræfttyper livsstilsafhængige. Desuden findes der også mange kræfttyper, som både er afhængige af arv og miljø. Hyppigheden af de forskellige typer af kræft vil højst sandsynligt ændres i takt med at vores livsstil ændres. Mindre tid i solen og større forbrug af høj solfaktorcreme vil med stor sandsynlighed om nogle år kunne ses som en reduktion i antallet af hudkræfttilfælde. Ligeledes ville et rygeforbud reducere risikoen for at få lungekræft.
I dag er det desuden muligt at blive vaccineret mod livmoderhalskræft. Dette er muligt, fordi denne kræfttype ofte er forårsaget af et virus, som rammes af vaccinen. Sandsynligvis vil denne sygdom ikke rangere blandt de ti mest hyppige kræfttyper om ca. ti år (ca. 2020).
Kræftsymptomer
Man opdeler typisk kræft i fire stadier afhængig af, hvor meget kræften har spredt sig. Desuden defineres et nul stadie, hvor kræften endnu ikke har spredt sig. Stadierne tager højde for størrelsen af tumoren, hvor dybt tumoren trængt igennem andet væv, om den har spredt sig til de naboliggende organer, eller spredt sig til de forskellige lymfeknuder. Det er vigtig at kende det stadie, kræften er nået, da det er afgørende for, hvilken behandling man skal give.
De fire kræftstadier defineres således:
Stadie 0: Kræftcellerne er stadig lokaliseret på stedet, hvor de stammer fra.
Stadie I: Kræftcellerne er lokaliseret til et afgrænset område af kroppen.
Stadie II: Kræftcellerne har spredt sig lidt mere end i stadie I, men er stadig i et afgrænset område af kroppen.
Stadie III: Minder meget om stadie II, men kræftcellerne kan have spredt sig til en lokal lymfeknude.
Stadie IV: Kræftcellerne har dannet metastaser og har spredt sig gennem blod eller lymfesystemet til andre organer eller i hele kroppen.
Når kræften kun er i stadie 0 og I ved diagnosetidspunktet, er sandsynligheden for at kurere patienten stor. Den bliver mere vanskelig at helbrede, jo længere tid kræften har haft mulighed for at udvikle sig. At opdage kræften i tide kan derfor være altafgørende for ens overlevelseschancer. Nogle kræfttyper er mere vanskelige at opdage i tide, da disse ofte kun opdages ved kirurgiske indgreb eller omstændige analyser. Andre kræfttyper viser sig at være symptomatiske i et tidligere stadie (symptomerne viser sig fysisk) og er derfor nemmere at fange i tide. Der arbejdes ihærdigt på at udvikle teknologier, som effektivt kan screene kroppen for de forskellige typer af kræft i de tidligere stadier.
Overlevelsesraten afhænger også af hvilken type kræft, man har. Nogle kræfttyper er nemlig mere aggressive i vækst end andre pga. mutationer, de har erhvervet sig. Overlevelsesraten for fx testikelkræft er 95%, mens overlevelsesraten for leverkræft kun er 10%.
Symptomerne kan også variere, men man inddeler dem generelt i tre forskellige grupper:
Lokale symptomer: Unormale knuder og hævelser på kroppen, indre og ydre blødninger og sårdannelse. Smerte eller andre symptomer som følge af tryk på omkringliggende væv.
Metastase symptomer: Forstørrede lymfeknuder, hoste, opkast af blod, forstørret lever, smerter i knoglerne, knoglebrud og neurologiske symptomer.
Almene symptomer: Vægttab, forringet appetit, overdreven svedning, træthed, energiløshed og blodmangel.
Symptomerne kan variere mellem de forskellige kræfttyper og sygdommens stadie. Desuden kan symptomerne variere afhængig af den enkelte persons generelle konstitution.
Undersøgelser har vist, at danske kræftpatienter generelt er for sent ude med at fortælle deres symptomer til lægen, hvilket giver dem dårligere vilkår for behandling i forhold til kræftpatienter i andre lande. Forhåbentligt vil den rivende udvikling i behandlingsformer med tiden ændre på dette. Nogle af de nyeste behandlingsstrategier involverer bl.a. målsøgende medicin (medicin som kun rammer kræftceller) og medicin, der er defineret ud fra patientens genetiske profil.
Opsummering
Der findes mange forskellige former for kræft, som relateres til det væv, de stammer fra. Overordnet kan de inddeles i fire store grupper; karcinomer, sarkomer, leukæmi og hjernekræft. Disse fire grupper af kræfttyper er ikke lige store. Karcinomerne udgør fx 80% af alle kræfttilfælde. Kræft opstår typisk i celler, der deler sig ofte og tit er udsat for ydre skadelige påvirkninger såsom stråling fra Solen. Derfor vil de kræfttyper, som rammer hurtigt-delende og udsatte celler, forekomme oftere end kræft, der rammer langsomt-delende, beskyttede celler. Ved livsstilsændringer kan risikoen for nogle kræfttyper mindskes. Det er i dag muligt at vaccinere mod livmoderhalskræft. Der er fire forskellige stadier af kræft, som defineres ud fra, hvor meget kræften har spredt sig. Det er nemmere at kurere kræft, når den er lokaliseret og kan fjernes kirurgisk, end hvis kræften har spredt sig. Hvis kræften har spredt sig, er man nødt til at bruge andre metoder som fx kemoterapi.
Links
Hvis du er interesseret i at læse mere om nogle af denne artikels emner:
Brystkræft, som er et karcinom
http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/brystkraeft.htm
Hudkræft
http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/hudkraeftnonmelanom.htm
http://politiken.dk/indland/article759556.ece
Rygning, kræft og madvaner
http://www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/aarsager-til-kraeft/veldokumenteret-aarsag/overvaegt/
http://politiken.dk/oekonomi/art4936500/Fokus-på-mad-og-kræft
Kræft i tal
http://www.cancer.dk/hjaelp-viden/fakta-om-kraeft/kraeft-i-tal/