Gener, kromosomer, genotype og fænotype
Denne underside om Gener, kromosomer, genotype og fænotype udgør første del af teorien for Biotech Academys materiale om Genetik.
Gener er som sagt opbygget af DNA. I en eukaryotiske celle finder man DNA’et inden i cellekernen, opspundet omkring nogle proteiner, som hedder ”histoner”, støttet af andre strukturelle proteiner. Tilsammen udgør DNA, histoner og andre strukturelle proteiner cellens kromosom. Grunden til at DNA er opspundet omkring disse proteiner er for at gøre DNA’et mere kompakt. Histoner er vigtige, for uden dem vil DNA’et ligge frit og ustruktureret inden i cellekernen. Hvis du forestiller dig et DNA-molekyle som en sytråd, og histonerne som den spole sytråden er viklet omkring, så kan du se, hvor vigtig histoner er for at gøre DNA’et mere kompakt. Uden histoner er DNA’et nemlig frit til at ligge kludret, hvilket kan medføre knuder og i værste falde brud på DNA’et.
Diploide og haploide celler og de forskellige kromosomer
Antallet af kromosomer varierer meget fra art til art. Raske mennesker har 46 kromosomer i modsætning til f.eks. bananfluer, som har otte. Nogle organismer har to versioner af samme kromosom. Sammenhængen mellem de to kromosomer er, at de indeholder versioner af de samme gener (kaldet alleller – se sektionen om alleler) og bliver matched med hinanden under celledeling. Disse organismer med to versioner af samme kromosom kaldes diploide organismer. Et kromosom-par i en diploid celle kaldes et homologt kromosompar. Mennesker har 22 af disse kromosompar. For at kende forskel på dem, er de nummeret 1-22. Alle kromosomer, som ikke er kønskromosomer, bliver kald autosomer, og udover de 22 nummererede autosomer har mennesker også to kønskromosomer. Hvis du er en mand, har du kønskromosomerne X og Y, og hvis du er en kvinde, har du X og X. Mænds kønskromosomer er ikke homologe, da de ikke er af samme type. De er til gengæld heterologe, fordi de er forskellige.
Modsat diploide celler indeholder haploide celler kun en kopi af hvert kromosom. Eksempler på haploide celler er gameter (sæd- og ægceller), nogle gærarter og pollen. I mennesker bliver haploide celler produceret vha. meiose, og det er kun sæd- og ægceller, som er haploide i menneskekroppen.
Figur 1 viser forskellen på en diploid og en haploid celle. Vi kan se, at hvert af de nummererede kromosomer består af to sammenkoblede versioner af samme kromosom – de er derfor homologe. Der er dog et af kromosomparrene, som afviger fra dette, nemlig det heterologe kønskromosom for mænd, som består af et X kromosom og et Y kromosom. Disse er forskellige fra hinanden.