Nedarvning
Denne underside om nedarvning udgør anden del af teorien for Biotech Academys materiale om Genetik.
I sidste sektion fandt vi ud af, at alle diploide celler i kroppen indeholder to versioner af samme gen, kaldet alleler. Det blev også gjort klart, at disse gener bliver udtrykt på forskellige niveauer. Det er klart, at der er en sammenhæng mellem genotype og fænotype, men hvad er det, der bestemmer, hvordan genotypen udtrykkes i fænotypen? Svaret er, at der er nogle alleler, som er dominerende, mens andre er recessive. En dominerede allel vil typisk altid have prioritet over en recessiv allel og vil derfor komme til udtryk i fænotypen.
Genetik er dog ikke altid så simpelt, at man kan betegne alle alleler som enten recessive eller dominante. I tilfælde af øjenfarve er der faktisk 16 forskellige gener, der har indflydelse på hvilken fænotype, der bliver udtrykt og øjenfarve er derfor polygent, da der er flere gener, som har indflydelse på fænotypen. Der er dog nogle fænotyper, der kan beskrives med den klassiske dominant/recessive metode, hvor det ene gen er dominant overfor det andet og bliver derfor udtrykt hver gang. Et eksempel på dette er den genetiske sygdom Huntingtons sygdom.
Huntingtons sygdom er autosomalt dominant arvet, hvilket betyder, at allelen der bestemmer fænotypen er dominant, og befinder sig på de autosomale kromosomer. Personer med sygdommen er enten heterozygot eller homozygot med den dominante allel. Når man skriver dominansforhold mellem to gener i en genotype, skriver man det dominante gen med store bogstaver, og det recessive gen med små bogstaver. Genotypen på personer med sygdommen kan derfor skrives: Hh eller HH. Hvor H er betegnelsen for den dominante allel for sygdommen, og h er betegnelsen for den recessive allel. Da det kun er et gen, der er skyld i Huntingtons fænotypen, er det monogent.
Allelers forhold til fænotypen
En allel kan enten være dominant, semidominant/codominant eller recessivt. En allel bliver betragtet som dominant, når dens fænotype udelukkende er bestemt af den ene allel. Fordi partnerallelen ikke bliver udtrykt, bliver den betragtet som recessiv. For at en allel kan blive betragtet som semidominant/codominant, skal fænotypen være et udtryk af begge alleler.