Antimikrobielle peptider
Introduktion: Formålet med dette undervisningsprojekt er at give en forståelse af, hvad antimikrobielle peptider er, og hvorfor de muligvis er fremtidens antibiotika. Idet gennemgangen og forståelsen af en række teoretiske emner vil gøre det nemmere at forstå, hvad antimikrobielle peptider er, og hvordan de udøver deres effekt på bakterieceller, består dette undervisningsprojekt desuden af artikler, der gennemgår den nødvendige teori. En oversigt over artiklerne, der ved gennemgang giver en dybere forståelse for antimikrobielle peptider og teorien bag dem, ses nedenfor.
Projektet er sponsoreret af Novozymes A/S og Institut for Systembiologi. Emma C. Jappe har udarbejdet undervisningsmaterialet på baggrund af det tidligere projekt omkring antimikrobielle peptider, der blev udarbejdet af Thomas Rasmussen.
Arbejdet med dette undervisningsprojekt kan indledes med at læse case-artiklen. Herefter kan der tages udgangspunkt i hovedartiklen om antimikrobielle peptider, hvorfra man kan navigere sig ind på det teoretiske materiale, hvor det er relevant.
Det er ikke nødvendigt at læse de teoretiske artikler i en bestemt rækkefølge, og de kan desuden læses uafhængigt af hinanden. Teorimaterialet indeholder følgende afsnit:
- Historisk introduktion til antimikrobielle peptider
- Prokaryoter, eukaryoter og den biologiske cellemembran
- Inddeling af bakterier i Gram positive og Gram negative
- Lægemiddeludvikling og antimikrobielle peptider
- Proteinstruktur og de 20 aminosyrer
- Resistens og mutationer
- Signalpeptider og propeptider
God fornøjelse med projektet!