Desværre er en høj sensitivitet ofte på bekostning af en lavere specificitet, og omvendt. En god biomarkør skal derfor have en tilfredsstillende balance mellem sensitivitet og specificitet.
Hvad er en god biomarkør?
Hvis forskerne helt selv kunne vælge, hvilke egenskaber ville de så ønske, at en biomarkør havde? I den ideelle verden er biomarkøren en indikator, som kun er til stede i syge og ikke i raske mennesker. Det kan for eksempel være et protein fra en sygdomsfremkaldende mikroorganisme, som kroppen ikke selv producerer. Derudover skal koncentrationen af biomarkøren gerne afspejle patientens sygdomsstadie. Det betyder, at koncentrationen af biomarkøren stiger, hvis sygdommen bliver forværret. På den måde kan biomarkøren ikke kun bruges til at identificere de syge patienter, men også til at vurdere, hvor langt i sygdomsforløbet de er.
Effektiv målemetode
Biomarkøren skal også gerne være let at måle. Den skal allerhelst kunne måles på en ikke-invasiv måde. Dvs., uden at skulle tage en blodprøve eller andet ud af kroppen. Det er for eksempel tilfældet for de radiografiske og fysiologiske biomarkører. Hvis det alligevel er nødvendigt at tage en prøve ud af kroppen for at måle biomarkøren, er det bedst, hvis det er en blodprøve eller en urinprøve. Den slags prøver foretages rutinemæssigt i sundhedsvæsnet, og de er mindre invasive end for eksempel en rygmarvsprøve eller en biopsi fra en kræftknude. Det er også vigtigt at bruge en effektiv metode til at måle biomarkøren. Målemetoden skal gerne være simpel, hurtig, præcis og billig.
Langt de fleste biomarkører opfylder ikke denne ønskeliste af egenskaber. Det betyder dog ikke, at de er dårlige biomarkører. De kan bare være sværere at opdage og sværere at bruge i sundhedsvæsenet. Som du har lært i dette afsnit, er der meget, som har betydning for biomarkør-opdagelsen, og der er stadig mange sygdomme, som der endnu ikke findes nogen biomarkører for. Det gælder for eksempel kronisk træthedssyndrom, som du kan lære mere om i et af de andre afsnit. Der findes også sygdomme, hvor biomarkørerne er meget svære at måle. For eksempel har Alzheimers sygdom i mange år kun definitivt kunne diagnosticeres med en hjernebiopsi. Sådan en kan først laves, når patienten er død, og på det tidspunkt er det naturligvis for sent. I dag kan lægerne være meget sikre på, at en patient har Alzheimers sygdom, men det kræver bl.a., at de måler på biomarkører fra rygmarvsvæsken.
Alzheimers sygdom
Alzheimers sygdom er en neurodegenerativ sygdom. Det betyder, at det er en sygdom, hvor neuronerne (hjernecellerne) bliver ødelagt. Omkring 55.000 danskere er ramt af Alzheimers sygdom, hvor størstedelen er ældre mennesker. Alzheimers sygdom er den hyppigste årsag til demens, hvor patienterne oplever hukommelsesproblemer og svækkelse af andre mentale færdigheder. Der findes ingen kur mod Alzheimers sygdom, og sygdommen forværres gradvist hos patienterne. Der findes dog nogle lægemidler, som kan mindske patienternes symptomer og give dem en mere normal hverdag.
Årsag
Årsagen til Alzheimers sygdom kendes endnu ikke. Der er blevet forsket intenst i sygdommen, men det vides stadig ikke, hvad der udløser nedbrydningen af neuronerne. Der er dog nogle gennemgående sygdomsprocesser i hjernen, som er blevet kortlagte. Hos Alzheimers patienter ophober der sig proteiner i hjernen, som ødelægger neuronerne. To af de proteiner hedder beta-amyloid og tau. Beta-amyloid er et uopløseligt protein, som kan klumpe sig sammen og danne såkaldte plaques. Plaques lægger sig omkring neuronerne og forhindrer signaleringen imellem dem. Tau er et protein, som stabiliserer neuronernes cytoskelet. Et cytoskelet er en celles ”skelet”, som bl.a. giver cellen dens form. I Alzheimers sygdom bliver tau proteinerne fosforylerede, hvilket får dem til at folde forkert. De misfoldede tau proteiner klumper sig sammen og danner såkaldte tangles. Derudover kan de misfoldede tau proteiner ikke længere stabilisere neuronernes cytoskelet, hvilket nedbryder neuronerne. På figur 5 kan du se en illustration af beta-amyloid og tau, og hvordan de klumper sig sammen til plaques og tangles.