Herunder er en liste over ord og begreber, som er vigtige for forståelsen af dette undervisnignsmateriale. Længere forklaringer kan findes i infoboksene i det materiale, der omhandler emnet, eller hvori ordet indgår.
Algoritme: En anden betegnelse for en matematisk model med ligninger/formler, der sammen danner et flow og dermed kan løse et givent problem.
Alignment: Sammenligning af DNA- eller proteinsekvenser. Man kan lave et enkelt alignment, hvor man sammenligner to sekvenser eller et multiple alignment, hvor man sammenligner tre eller flere sekvenser.
Apoptose: Programmeret celledød eller “celle selvmord”. Cellen nedbrydes ved påvirkning af signalmolekyler (eller ved mangel på samme),.der bliver aktiveret ved eksempelvis stress.
BLAST: Forkortelse for Basic Local Alignment Search Tool, som er en metode, hvorved man kan sammenligne en DNA- eller proteinsekvens med kendte sekvenser på tværs af databaser.
CDS: Forkortelse for coding sequence og er den del af DNA-sekvensen, der koder for selve proteinet.
Codon: Tre nukleotider, der oversættes til en aminosyre af ribosomerne. Der findes fire nukleotider, hvilket er ensbetydende med, at der findes 64 (4³) mulige forskellige codons.
Det Centrale Dogme: Betegnelse for processen: DNA → mRNA → protein. Processen fra DNA til mRNA betegnes transkription, og processen fra mRNA til protein betegnes translation.
Exon: En eller flere dele af en DNA-sekvens, der indgår i den kodende sekvens, CDS. Exons bliver sat sammen, så de danner det færdige mRNA, der bliver translateret til protein.
Fylogeni: Læren om organismers slægtskab.
Fylogenetisk træ: Et slægtskabsstæ, hvor man kan visualisere organismernes evolutionære slægtskab.
Genbank: Genbank er hoveddatabasen for kendte DNA-sekvenser. Genbank kan findes gennem NCBI’s internetside.
Genbank sider: Hver kendt DNA-sekvens i Genbank har en tilhørende genbankside, hvor informationer om DNA-sekvensen kan findes.
Gruppering: Den danske betegnlse for det engelske ord clade, der er en fælles betegnelse for alle de organismer (taxa), der har samme stamfader.
Intron: En eller flere dele af en DNA-sekvens, der IKKE er en del af den kodende sekvens, CDS, dvs. introner er dele af en DNA-sekvens, der IKKE indgår i det mRNA, der translateres til protein.
Kvaternærstruktur: I forbindelse med proteinstruktur er dette den færdige form af proteinet. Strukturen består af forskellige subunits, der alle er i deres tertiære form.
Læseramme: Der findes i alt tre forskellige læserammer på hver DNA-streng (i alt seks, hvis man medtager begge DNA-strenge). Da tre nukleotider (en codon) koder for en aminosyre, kan man aflæse en DNA-/RNA-sekvens på tre forskellige måder, da aflæsningen kan starte på tre forskellige positioner. De tre forskellige aflæsninger vil give tre forskellige aminosyresekvenser.
NCBI: Forkortelse for National Center for Biotechnology Information, som er den mest omfangsrige database med biologisk relateret materiale. Den indeholder blandt andet DNA- og proteinsekvenser, forskningsartikler og bioinformatiske værktøjer f.eks. BLAST.
PDB: Forkortelse for Protein Data Bank, som er en database med proteiner, der har en kendt 3D-struktur.
PDB-id: Unikt nummer der tildeles alle strukturer i PDB-databasen.
Primærstruktur: Henviser til aminosyresammensætningen i et protein.
Query sekvens: Betegnelsen for den sekvens man laver en BLAST-søgning med.
Sekundærstruktur: Den måde hvorpå et protein er foldet på (α-helix eller β-plader), og henviser således til proteinstrukturen.
Sekventering: Måden hvorpå nukleotid og aminosyrersammensætningen i DNA- og proteinsekvenser bestemmes.
Sidekæde: Den varierende del på en aminosyre, og dermed den del af molekylet, der gør det specifikt og giver det dets karakteristiske egenskaber.
Stamfader: Den taxon på et fylogenetisk træ, hvorfra to nye taxa udvikler sig. Den “ældre” taxon er dermed stamfader til de to nye.
Startcodon: Specificerer hvor på mRNA-molekylet translationen af mRNA til protein skal starte. Startcodonen er i de fleste tilfælde nukleotid-tripletten ATG.
Stopcodon: Specificerer hvor translationen af mRNA til protein skal stoppe på mRNA-molekylet. Stopcodonen er en af nukleotid-tripletterne UAA, UGA eller UAG.
Søstergrupper: I fylogeni betegner dette to taxa, der begge har samme stamfader.
Taxon: Betegnelse for en spids på et fylogenetisk træ, der repræsenterer en organisme. I flertal betegnes taxon som taxa.
Tertiære struktur: I en proteinstruktur betegner dette den tredimensionelle foldning af proteinet.
Transkription: Den proces, og dermed den del af Det Centrale Dogme, hvor DNA bliver oversat til mRNA.
Transkriptions faktor: Et protein der binder til DNA og påvirker transkriptionen af det. Transkriptionsfaktorer kan opregulere (aktivere) transkriptionen af DNA’et eller de kan mindske transkriptionen (inhibere) af DNA’et.
Translation: Den proces, og dermed den del af Det Centrale Dogme, hvor mRNA aflæses til aminosyrer og dermed oversættes til protein.
Ydergruppe: Betegner den taxon, som er mindst belægtet med alle de andre taxa i det slægtskab, man undersøger. På engelsk kaldes det en outgroup.
Zinkfinger: Betegnelsen for en proteinfoldning hvor fire aminosyrer interagerer med en zinkion for at give stabilitet til proteinets tertiære struktur (dets foldning).
Åben læseramme: Den af de forskellige læserammer, der koder for det funktionelle protein, og dermed den del af DNA-/RNA-sekvensen der er mellem start- og stopcodon. På engelsk kaldes den open reading frame (ORF).