Probiotika i praksis
De fleste af de anerkendte probiotika er mælkesyrebakterier, selvom der dog også findes andre organismer, der klassificeres som probiotika og viser sundhedsfremmende effekter. Mælkesyrebakterier er vigtige i hverdagen og anvendes i mange forskellige sammenhænge. Forskellen mellem almindelige mælkesyrebakterier og probiotiske mælkesyrebakterier er, at probiotika er blevet grundigt studeret, og det er bevist, at de har en sundhedsfremmende effekt.
Probiotika kan indgå i forskellige produkter til mennesker – typisk i yoghurt og kosttilskud (pulvere, kapsler og tabletter som fås på apoteker, helsekostbutikker eller i Matas) og for nylig også i juice. Der findes også sundhedsfremmende mælkesyrebakterier til dyr, som sikrer optimal produktion af dyrene (færre sygdomme, bedre vækst og bedre foderudnyttelse). Bestemte sundhedsfremmende bakterier har også potentiale til at blive rettet mod specifikke lidelser og evt. andre steder end mavetarmkanalen, fx ved urinvejsinfektioner.