Der findes mange sundhedsfremmende bakteriestammer, men det er ikke alle, der faktisk kan anvendes som probiotika. For at en bakteriestamme i praksis kan bruges som probiotika, skal den nemlig have mange andre egenskaber:
-
Den må ikke have en dårlig smag
-
I fermenterede varer (såsom yoghurt) skal den interagere med de andre bakterier i varen på en favorabel måde
-
Den skal have en lang holdbarhed (være stabil, sådan at der er tilstrækkelig store mængder af bakterien i varen, selv efter lang tids opbevaring)
-
Den skal kunne overleve de processer, der udføres for at producere bakterien i stor skala
Bakteriers smag og interaktion med andre bakterier eller stoffer i varen afhænger af bakteriens gener. Disse egenskaber kan der altså ikke optimeres meget på. Derimod er bakteriens holdbarhed et emne, der forskes meget i at optimere. Det er især et problem i varer, der fx som kosttilskudprodukterne, skal kunne holde sig i flere år.
Produktion af probiotika
Ved produktion af probiotika er der mange forhold, der skal tages hensyn til. Produktionsproceduren afhænger først og fremmest af, hvilket produkt bakterierne skal indgå i. Skal bakterien for eksempel indgå i yoghurt, er proceduren meget anderledes, end hvis det færdige produkt er en tablet. Det endelige produkt bestemmer nemlig, hvilken bakteriestamme der skal produceres, hvilket medie den skal produceres i, hvor lang tid bakterierne skal være i live og være stabile efter produktion, og hvor omfattende kvalitetskontrollen under produktionen skal være. Dette er beskrevet mere detaljeret i det følgende.
Overordnet
Produktionen af probiotika foregår i flere trin. Først skal bakterierne opformeres ved fermentering. Herefter centrifugeres de for at fjerne så meget vand som muligt. Så skal de beskyttes af en bestemt blanding af stoffer, som kaldes cryo, hvorefter de nedfryses. Hvis bakterierne fremstilles til tabletter, i pulver eller lignende skal de frysetørres, hvorefter de males til fint pulver, hvori der blandes hjælpestoffer. Derudover er produktionen af kosttilskudsprodukter under omfattende kvalitetskontrol.