Præbiotika
Tarmfloraen (mikrobiotaen) er sammensat af mange forskellige slags bakterier (over 500 forskellige), og menneskets sundhed påvirkes af, hvordan sammensætningen af disse bakterier er. Baggrunden for at alle disse mange forskellige stammer kan trives fælles i tarmen er til dels, at de ikke alle “spiser” det samme. Det er ofte sådan, at en bestemt stamme kan bruge adskillige forskellige fødevarekomponenter som energikilde, men den foretrækker som regel ét bestemt stof, som den vokser ekstra godt på. Den vil derfor prøve at indfange dette stof, så det ikke er til stede for de andre bakterier. Den pågældende bakteriestamme vil derfor formere sig, så antallet af andre bakteriestammer mindskes med tiden.
Dette kan vi udnytte ved at spise den mad, de gavnlige bakterier kan lide. Herved sikres, at det er disse bakterier, der dominerer i vores mavetarmkanal. Disse interessante fødevarekomponenter kaldes præbiotika og karakteriseres ved, at de selektivt spises af en eller flere sundhedsfremmende bakteriestammer. Det kan være mere effektivt at indtage den mad, sundhedsfremmende bakterier spiser (præbiotika), end selve bakterien (probiotika), da bakterierne er svære at få ført levende til tarmen samt at få dem til at blive der.