Analyse af præbiotika og probiotika
Generelt om undersøgelse af præbiotika og probiotika
Det er en sundhedspåstand, når der står, at der er pro- eller præbiotika i en vare. Brug af bioaktive fødevarer som pro- og præbiotika udvisker grænserne mellem lægemidler og fødevarer. Det er derfor vigtigt, at de probiotika og præbiotika, der skal anvendes til mennesker og dyr, er grundigt studerede, inden de anvendes i praksis. For det første skal man vide, om det er sikkert at indtage dem. For det andet er det vigtigt at have dokumenteret, at de rent faktisk har en effekt. En tredje ting er, at forskellige præbiotika eller probiotiske bakteriestammer kan være optimale i bestemte situationer – fx er der specifikke probiotika til stimulering af immunforsvaret, til en sundere og raskere mavetarmkanal (fx mod diarré eller mod mavesår), til gravide kvinder, til spædbørn og meget mere.
For at studere probiotika og præbiotika og dokumentere deres effekter anvendes i dag mange forskellige undersøgelser og analysemetoder. Man forsøger at klarlægge probiotika-vært, præbiotika-vært og probiotika-præbiotika interaktioner for at forstå deres virkningsmekanismer. Dette er traditionelt set blevet gjort ved at benytte isolerede systemer, hvor der benyttes en enkel fiber eller en ren kultur af den undersøgte bakterie i forskellige sammenhænge med varierende kompleksitet.