Disse stamceller kan dyrkes i laboratoriet, og har muligheden for at blive til en hvilken som helst kropscelle. Det er teoretisk muligt at få stamcellekulturen til at vokse og dele sig uendeligt i laboratoriet. Ved tilsætning af bestemte signalproteiner vil stamcellerne differentiere sig til nye celletyper, alt afhængig af hvilket stof der tilsættes. I stamcelleterapi bruges celler dannet fra en stamcellekultur til at erstatte syge eller døde celler i en patient. Mange sygdomme skyldes celledød blandt bestemte celler. Hjerneceller er således døde ved Parkinsons og Alzheimers sygdom, mens insulinproducerende betaceller for det meste er døde ved diabetes. Ved hjælp af stamcelleterapi håber forskerne på at kunne helbrede disse, og mange andre sygdomme.
Det er imidlertid ikke så nemt at finde ud af, hvilke signalproteiner der skal tilsættes stamcellerne for at differentiere dem til de ønskede celler. For at finde stofferne, bliver der forsket intensivt i udviklingsbiologi, der primært beskæftiger sig med spørgsmålet: Hvordan kan en enkelt celle udvikle sig til en så kompleks organisme som et menneske? I artiklen Stamcelleterapi og udviklingsbiologi, beskrives forskernes svar på dette spørgsmål. En vigtig del af fosterudviklingen består i, at forskellige celler signalerer til hinanden vha. signalproteiner. Mange forskere prøver at finde disse signalproteiner, så de kan tilsættes stamceller i laboratoriet. På den måde forsøger forskerne at overføre de udviklingsprocesser, der sker i et levende foster, til en skål i laboratoriet. I artiklen Differentiering af stamceller beskrives, hvordan forskerne prøver at omdanne stamceller til funktionelle, differentierede celler, der kan erstatte døde celler i syge mennesker.
Efter læsning af materialet, skal du selv prøve at differentiere stamceller i det virtuelle laboratorium. Ved hjælp af cases og forsøgsresultater skal du finde ud af, hvilke signalproteiner der kan lave stamceller om til bestemte celletyper. I det virtuelle laboratorium afprøver du, om dine teorier er rigtige. I en rapport beskriver du metoden, resultaterne, samt alle de overvejelser og tolkninger af forsøgsresultaterne, som du har gjort.