Påvisning af sukraseaktivitet i upasteuriseret øl

Mange belgiske øltyper er ikke pasteuriserede, hvilket vil sige at øllen stadig indeholder levende gær. Dette kan påvises ved at undersøge om der er sukraseaktivitet i øllet.

 

MATERIALER

  • Forskellige øltyper (både pasteuriserede og ikke-pasteuriserede)
  • To glukose-stick
  • Almindeligt bordsukker (sukrose)
  • To glas
  • Vand

 

FREMGANGSMÅDE

Tip: Det er en fordel at fortynde øllet i dette forsøg.

  • To glas vand fyldes halvt med lunkent vand og der opløses lige mængder sukrose i begge glas (så opløsningerne er mættet)
  • Glas #1 er ”sukrose-kontrollen”, hvortil intet andet tilsættes
  • Til glas #2 tilsættes fortyndet øl, og det får lov at stå i fem minutter
  • Efter de fem minutter måles glukosekoncentrationen i begge glas
  • Hvad er der sket?

 

EFTERBEHANDLING

Hvorfor kan sukraseaktivitet bruges til at påvise, at der er levende gær i ikke-pasteuriserede øl?

 

PDF

Du kan downloade forsøget som PDF her.