Rendyrkning af gær fra upasteuriseret øl
Udover at vise, at der er sukraseaktivitet i upasteuriseret øl, kan gær også rendyrkes fra upasteuriseret øl. Stammer fra forskellige slags øl kan testes for vækst på forskellige carbonkilder, de kan bruges i vækstforsøg samt man kan lave en DNA fingerprinting analyse af stammerne.
MATERIALER
- Upasteuriseret øl
- Sprit
- 500 ml konisk kolbe, med 100 ml YPD-medie, med prop (autoklaveret)
- Lighter eller bunsenbrænder
- Vandbad med omrystning
- Agarplader med YPD-medie
- Podenål
FREMGANGSMÅDE
- Start med at spritte bordet og ølflasken af, så du arbejde sterilt
- Ølflasken åbnes og åbningen sprittes af
- Brænd flaskens åbning (meget kortvarigt, ellers risikerer flasken at springe)
- Hæld flaskens indhold ned i den koniske kolbe med YPD-medie (stadig under sterile forhold)
- Sæt proppen på den koniske kolbe og pladser kolben i et vandbad med omrystning ved
- Lad kolben stå under omrystning i ca. en dag
Efter en dag under omrystning ved skal gærcellerne overføres fra kolben til agarplader med podenål.
- Podenålen føres ind under en flamme så den bliver rødglødende
- Lad podenålen køle af
- Før podenålen ned i den koniske kolbe for at samle gærceller op
- Kør podenålen i zig-zag mønster på agarpladen (se Figur 1)
- Mellem 1, 2 og 3 (Figur 1) steriliseres podenålen med ild
- Lav 3-4 plader
- Agarpladerne sættes med bunden i vejret i et varmeskab ved i 2-3 dage
- Når pæne kolonier er fremkommet, kan agarpladerne opbevares i køleskabet
Lugt eventuelt til kolben med øl og til YPD-mediet efter indholdet er blevet brugt til renstrygning. Lugter indholdet surt, er der risiko for at flasken er blevet kontamineret.
PDF:
Øvelsen kan downloades som PDF her.