Rendyrkning af gær fra upasteuriseret øl

Udover at vise, at der er sukraseaktivitet i upasteuriseret øl, kan gær også rendyrkes fra upasteuriseret øl. Stammer fra forskellige slags øl kan testes for vækst på forskellige carbonkilder, de kan bruges i vækstforsøg samt man kan lave en DNA fingerprinting analyse af stammerne.

 

MATERIALER

  • Upasteuriseret øl
  • Sprit
  • 500 ml konisk kolbe, med 100 ml YPD-medie, med prop (autoklaveret)
  • Lighter eller bunsenbrænder
  • Vandbad med omrystning
  • Agarplader med YPD-medie
  • Podenål

 

FREMGANGSMÅDE

  • Start med at spritte bordet og ølflasken af, så du arbejde sterilt
  • Ølflasken åbnes og åbningen sprittes af
  • Brænd flaskens åbning (meget kortvarigt, ellers risikerer flasken at springe)
  • Hæld flaskens indhold ned i den koniske kolbe med YPD-medie (stadig under sterile forhold)
  • Sæt proppen på den koniske kolbe og pladser kolben i et vandbad med omrystning ved
  • Lad kolben stå under omrystning i ca. en dag

Efter en dag under omrystning ved  skal gærcellerne overføres fra kolben til agarplader med podenål.

  • Podenålen føres ind under en flamme så den bliver rødglødende
  • Lad podenålen køle af
  • Før podenålen ned i den koniske kolbe for at samle gærceller op
  • Kør podenålen i zig-zag mønster på agarpladen (se Figur 1)
  • Mellem 1, 2 og 3 (Figur 1) steriliseres podenålen med ild
  • Lav 3-4 plader
  • Agarpladerne sættes med bunden i vejret i et varmeskab ved  i 2-3 dage
  • Når pæne kolonier er fremkommet, kan agarpladerne opbevares i køleskabet

Lugt eventuelt til kolben med øl og til YPD-mediet efter indholdet er blevet brugt til renstrygning. Lugter indholdet surt, er der risiko for at flasken er blevet kontamineret.

 

PDF:

Øvelsen kan downloades som PDF her.