Gæring af æblejuice
Formålet med øvelsen er at bestemme aktiviteten af Saccharomyces cerevisiae som funktion af temperatur.
MATERIALER
- Fem koniske kolber (100 ml)
- Stanniol
- En tusch
- Analysevægt
- 500 ml æblejuice
- Gæropløsning (200 ml æblejuice, 20 gram sukker og 20 gram gær)
FREMGANGSMÅDE
- På kolberne noteres holdnummer og temperatur
- 3 ml gæropløsning tilsættes hver kolbe via pipette
- Æblejuice hældes i kolberne til 100 ml mærket
- Kolberne tillukkes med et lille stykke stanniol (sættes tæt og godt fast)
- Prik et lille hul (ca. 2 mm I diameter) i stanniolen
- Vej kolberne T0. Notér klokkeslæt og vægten af kolberne i resultatskemaet
- Vej kolberne efter 1 time T1 og notér vægt og tid i resultatskemaet
- Vej kolberne sidst på dagen T2 og notér vægt og tid i resultatskemaet
- Vej kolberne næste morgen T3 og notér vægt og tid i resultatskemaet
- Vej evt. kolberne sidst på dag 2 (eller om morgenen dag 3) T4 og notér vægt og tid i resultatskemaet
RESULTATSKEMA
Køligt | Stuetemp. | ||||||
Temperatur | |||||||
T0 | kl. | t | g | g | g | g | g |
T1 | kl. | t | g | g | g | g | g |
T2 | kl. | t | g | g | g | g | g |
T3 | kl. | t | g | g | g | g | g |
(T4) | kl. | t | g | g | g | g | g |
EFTERBEHANDLING
- Lav en graf (for hver af de fem temperaturer) over -produceret (vægt tabt) af gærcellerne som funktion af tiden målt i timer.
- Lav en graf (graf 2) hvor du har gærcelleaktiviteten som funktion af temperaturen (ved T3).
Reaktionsskemaet for dannelsen af alkohol ud fra glukose er:
- Kan alkoholkoncentration i æblejuice-opløsningen bestemmes ud fra dette reaktionsskema? Hvilke faktorer har man ignoreret i denne reaktion?
Øvelsen kan downloades som PDF her.