Gæring af æblejuice

Formålet med øvelsen er at bestemme aktiviteten af Saccharomyces cerevisiae som funktion af temperatur.

 

MATERIALER

  • Fem koniske kolber (100 ml)
  • Stanniol
  • En tusch
  • Analysevægt
  • 500 ml æblejuice
  • Gæropløsning (200 ml æblejuice, 20 gram sukker og 20 gram gær)

 

FREMGANGSMÅDE

  1. På kolberne noteres holdnummer og temperatur
  2. 3 ml gæropløsning tilsættes hver kolbe via pipette
  3. Æblejuice hældes i kolberne til 100 ml mærket
  4. Kolberne tillukkes med et lille stykke stanniol (sættes tæt og godt fast)
  5. Prik et lille hul (ca. 2 mm I diameter) i stanniolen
  6. Vej kolberne T0. Notér klokkeslæt og vægten af kolberne i resultatskemaet
  7. Vej kolberne efter 1 time T1 og notér vægt og tid i resultatskemaet
  8. Vej kolberne sidst på dagen T2 og notér vægt og tid i resultatskemaet
  9. Vej kolberne næste morgen T3 og notér vægt og tid i resultatskemaet
  10. Vej evt. kolberne sidst på dag 2 (eller om morgenen dag 3) T4 og notér vægt og tid i resultatskemaet

 

RESULTATSKEMA

    Køligt Stuetemp. \textrm{Varmeskab }30 \degree C \textrm{Varmeskab }40 \degree C \textrm{Varmeskab }50 \degree C
Temperatur   \degree C \degree C \degree C \degree C \degree C
T0 kl. t g g g g g
T1 kl. t g g g g g
T2 kl. t g g g g g
T3 kl. t g g g g g
(T4) kl. t g g g g g

 

EFTERBEHANDLING

  • Lav en graf (for hver af de fem temperaturer) over -produceret (vægt tabt) af gærcellerne som funktion af tiden målt i timer.
  • Lav en graf (graf 2) hvor du har gærcelleaktiviteten som funktion af temperaturen (ved T3).

Reaktionsskemaet for dannelsen af alkohol ud fra glukose er:

  • Kan alkoholkoncentration i æblejuice-opløsningen bestemmes ud fra dette reaktionsskema? Hvilke faktorer har man ignoreret i denne reaktion?

 

PDF

Øvelsen kan downloades som PDF her.