-
Golgi-apparatet
Golgi-apparatet har betydning for den videre behandling af proteiner. Golgi-apparatet modtager nydannede proteiner fra det ru endoplasmatiske retikulum, hvorefter det sørger for at færdigbehandle, sortere, pakke, og transportere proteiner derhen hvor de skal. Det kan både være inden i eller uden for cellen.
-
Lysosomer
Lysosomer er cellens skraldemænd. De nedbryder de stoffer, som er blevet optaget af cellen f.eks. bakterier eller stoffer, der er produceret inde i cellen, som f.eks. nedslidte stoffer.
De celler, som mennesker er opbygget af, er også eukaryote celler. Det er vigtigt at huske, at både prokaryote og eukaryote celler er opbygget af de samme molekyler (proteiner, kulhydrater, fedt og nukleinsyrer), men at strukturen af de forskellige celler er forskellig.
Mere om bakterier
Bakterier er en meget stor gruppe af mikroorganismer. En lille klump jord indeholder milliarder af bakterier. De er ofte encellede organismer, men der findes eksempler på flercellede prokaryoter. Bakterier kan danne kolonier, som består af mange enkelte bakterieceller. De kan også danne kæder eller par. Hver enkelt bakterie er dog en helt selvstændig celle og vil kunne leve alene. Dette er vigtig at huske, da det karakteriserer en encellet organisme.
Bakterier er meget små, og man skal bruge et mikroskop for at kunne se dem. Desuden findes de i et stort antal forskellige former. De kan være runde, aflange eller formet som en lang tråd. Formen på en bakterie kan hænge sammen med det sted den lever.
Forskellige bakterier kan have forskellige krav til næringsstoffer og andre forhold. Disse krav er afgørende for, at bakterien kan dele sig og danne energi.
Nogle bakterier opbygger nye byggeklodser af organisk materiale, mens andre bakterier kan leve af uorganiske stoffer.
Desuden kan der for nogle bakterier være krav om, at der er oxygen tilstede i miljøet. Andre bakterier vokser dog slet ikke hvis der er oxygen i deres omgivelser. Der findes også en gruppe bakterier, der er i stand til at leve både med og uden oxygen.
Behov for energi
Dannelsen af energi kan også foregå på forskellige måder. Nogle bakterier får energi fra respiration, mens andre bakterier danner energi fra sollys. Dette kaldes for fotosyntese. Alle planter, alger og nogle bakterier kan lave fotosyntese:
Kuldioxid + Vand + Energi fra sollys —> Kulhydrat + Oxygen
CO2 + H2O + Energi —> C6H12O6 + O2
Den energi, som bakterier får, bruges til at opbygge byggeklodser til at lave nye celler eller reparere dele i cellen. I forhold til fermentering er det vigtigt at kende de krav til leveforhold, som er nødvendige for at en bakterie kan opnå succes.
Bakterier findes som nævnt overalt i naturen. Nogle bakterier er afhængige af, at de lever i havet, mens andre bakterier kræver adgang til oxygen. Nogle bakterier kan lide, at det er koldt, mens andre bakterier kan leve ved temperaturer på over 100°C. Der lever eksempelvis også bakterier i vulkaner. Bakterien tilpasser sig således lige netop det miljø, som den lever i. Hvis du vil læse mere om disse bakterier, kan du med fordel læse ”Ekstremt liv”.
Bakterier kan både være gode og dårlige for os. Nogle sygdomme skyldes bakterier. Måske har du prøvet at være syg med lungebetændelse, eller måske har du haft huller i tænderne? Så er det fordi, nogle bakterier har valgt at bo i dine lunger eller i din tand. Der findes også en del bakterier, som er rigtig gode og sørger for, at vi ikke bliver syge.
Dette projekt handler om de gode bakterier. Her ”ansætter” vi dem til at producere forskellige produkter, som vi kan bruge. Bakterier bruges bl.a. i produktionen af yoghurt. Disse bakterier kaldes mælkesyrebakterier, og de er med til at give yoghurten den rigtige smag og konsistens. Så uden bakterier ville din yoghurt ikke se ud, som den du drikker i dag!
Mere om svampe
Svampe er en stor gruppe af organismer. Der er beskrevet mere end 100.000 forskellige svampe, men man tror, at der findes omkring 1,5 millioner. Svampe kan inddeles i tre grupper: Skimmelsvampe, storsvampe og gærsvampe. De spiselige svampe hører til gruppen af storsvampe. Skimmelsvampe og storsvampe er flercellede organismer. Flercellede organismer består af mange celler, som arbejder sammen. Gærsvampe er encellede organismer ligesom bakterier. Det gær, som man kan købe i supermarkedet og bruge til at bage brød, er altså en svamp.
Svampe er eukaryote organismer, og hver celle har altså et anderledes udseende end en bakteriecelle. Langt de fleste svampe er opbygget af såkaldte hyfer, som er lange rørformede celler, og når de vokser, så forgrener de sig. Disse forgreninger bliver til et helt netværk af celler, og dette netværk kaldes for svampens mycelium eller en mycelle. Man kan beskrive det som et træ. Hvert blad (celle) er forbundet via grene. En gren (hyfe) med flere blade er forbundet til andre, og tilsammen udgør de et helt træ (mycelle). Hyferne kan kun ses med et mikroskop, da de er meget små, men tit kan man se en mycelle uden. En gærsvamp danner ikke disse hyfer, da gærsvampe består af enkelte gærceller, som lever uden at være forbundet med andre celler.