Hvad er enzymer?

Afsnittet “hvad er enzymer” er det første i Biotech Academys serie om enzymer til folkeskolen.

Enzymer er proteiner. Proteiner har rigtig mange vigtige funktioner i menneskekroppen, men også i andre levende organismer. Faktisk ville liv, som vi kender det, ikke kunne eksistere uden proteiner.
Når proteinerne i kroppen ikke fungerer, som de skal, bliver vi syge. Et eksempel på en sygdom, der skyldes en proteinfejl, er laktoseintolerance. Laktoseintolerance er en form for mælkeallergi. Hvis man har sygdommen, kan man ikke tåle mælk, fordi man mangler et protein i kroppen, der hjælper med at fordøje mælken. Det protein, man mangler, når man har laktoseintolerance, tilhører den gruppe af proteiner, der kaldes enzymer.
Der findes mange forskellige grupper af proteiner, der alle spiller hver deres rolle i naturen. Enzymer er en gruppe af proteiner, der fungerer lidt som naturens værktøjskasse. De kan klippe i molekyler, sætte dem sammen, ændre dem og meget mere. Udover at enzymer findes i levende organismer, bruges de også i industrien. Rigtig mange af de produkter vi bruger hver dag, indeholder enzymer, eller er blevet lavet ved hjælp af enzymer. Det gælder for eksempel for to så forskellige ting som ketchup og vaskepulver.