Enzymer i brød
Øvelsen kan downloades i pdf format her.
Introduktion
Materialer
Praktisk
Tidsforbrug: 2 timer
Lokale: skolens hjemkundskabslokale
Sikkerhed: ingen særlige sikkerhedsforhold. Bollerne kan spises uden problemer.
Prisoverslag pr. forsøg: 20 kr.
Fremgangsmåde
1. del
1) Tænd ovnen på 225° C.
2) Smelt margarinen i en gryde. Magainen må ikke være for varm, da gæren så vil dø.
3) Opløs gæren i lunkent vand i en stor skål.
4) Tilsæt flydende margarine til gæren.
5) Tilsæt sukker, salt og mel lidt efter lidt til væsken.
6) Ælt dejen grundigt og lad den hæve i 10 minutter.
7) Mens dejen hæver, skrælles kiwierne, og saften presses ud i en skål. Dette gør du ved lægge kiwierne i
en si, og presse på dem med en ske. Der skal bruges ca. ½ dl saft. Frugtkød og kerner skal ikke bruges, og de
smides derfor ud.
8) Tag et stykke bagepapir og skriv tider på med 5 min mellemrum (0 minutter, 5 minutter osv. op til 30
minutter), sådan at du kan holde styr på dine prøver i ovnen.
9) Gentag punkt 8 med et andet stykke bagepapir. Dette kan du bruge til at holde styr på de prøver, der skal
i køleskabet.
10) To kontrol-prøver på hver 50 g tages fra dejen, når den har hævet i 10 minutter. Den ene prøve sættes
på køl, og den anden sættes til bagning i ovnen i 10 minutter. Disse kontrolprøver er dine 0 minuttersprøver.
OBS: De prøver der sættes i køleskabet, skal blive stående på køl, ind til du starter på 2.del.
11) Tilsæt ½ dl kiwisaft til resten af dejen. Tilsæt gerne lidt mere mel, hvis dejen er blevet for våd.
12) Udtag 12 dej-prøver, der hver vejer 50 g, fra dejen med kiwisaft iblandet.
13) En af prøverne sættes i ovnen til bagning i 10 minutter, en anden prøve lægges på køl. Disse prøver er
dine 5 minutters-prøver. Husk at holde styr på prøverne, så du ved, hvad der er hvad til senere.
14) Herefter venter du 5 minutter hvorefter, der igen udtages to prøver, hvoraf den ene sættes i ovnen til
bagning i 10 minutter, og den anden prøve sættes på køl.
15) Pkt. 14 gentages, ind til der ikke er flere dej-prøver, dvs. indtil 30 minutters-prøven.