Som det ses på figuren, er postivprocenten størst i de yngre aldersgrupper. For eksempel er positivprocenten for gruppen af kvinder i alderen 15-19 år på over 25%. Det betyder altså, at hver fjerde i den gruppe, der blev testet, havde klamydia.
Virus: HPV
Human papillomavirus (HPV) er en meget udbredt virusinfektion, og der findes over 100 forskellige typer af HPV. Faktisk er den så udbredt, at 80% af alle seksuelt aktive personer vil få infektion af mindst en HPV-type i løbet af deres liv, også selvom de har få sexpartnere. Nogle typer HPV giver ikke problemer for helbredet og forsvinder af sig selv igen. Det skyldes, at immunforsvaret producerer antistoffer og dermed bekæmper HPV. Dog kan andre HPV-typer blive permanente ved at undslippe immunforsvaret og føre til udviklingen af kønsvorter og forskellige former for kræft.
Men hvordan smitter HPV, og hvad kan man gøre for at undgå smitte?
HPV smitter ved hud-mod-hud kontakt, når en HPV-smittet og en ikke-HPV-smittet har sex. HPV sidder typisk i huden omkring penis, skeden, kønslæberne, endetarmen eller i svælget. HPV forårsager typisk ingen symptomer, bortset fra kønsvorter, hvilket er en af grundene til, at den er så udbredt. I mange tilfælde forsvinder HPV af sig selv inden for to år, men da immunforsvaret ikke husker HPV særlig godt, kan man blive smittet med HPV igen.
Hvis virussen ikke forsvinder af sig selv, kan det give problemer. Nogle typer af HPV kan give kønsvorter, som bl.a. kan sidde omkring skedens åbning, på penis, omkring endetarmens åbning og i svælget. I dag ved vi, at det ikke er alle HPV-typer, som forårsager kønsvorter, men kun HPV-type 6 og type 11. Kønsvorter er heldigvis ikke farlige og kan behandles med medicin eller blive fjernet kirurgisk.
Figur 5 illustrerer, hvilke steder, som HPV kan sidde, og hvilke konsekvenser det kan have.