Menstruationscyklus & sædproduktion
Del 2 af 4 i projektet: Naturvidenskabelig seksualundervisning
Menstruationscyklussen
Når du tænker på menstruationscyklussen, tænker du måske først på selve blødningen, der sker hver måned hos kvinder i den fødedygtige alder. Men én menstruationscyklus er faktisk betegnelsen for hele perioden fra den første dag med menstruationsblødning, til og med dagen før man får menstruationsblødning igen. For de flestes vedkommende er denne periode omkring 28 dage, men det varierer fra person til person.
Menstruationscyklussen styres af en række forskellige hormoner. I løbet af cyklussen varierer mængden af hormonerne, men hormonmønsteret i hver cyklus er det samme. Så hvis man har en regelmæssig cyklus, vil mængden af hormoner på den 5. dag i cyklussen ligne mængden af hormoner på den 5. dag i den næste cyklus. Dog kan der gå op til to år fra den første gang man får sin menstruation til, at man har en regelmæssig menstruationscyklus, da der er udsving i hormonniveauerne.
Nogle af de indre organer, som bliver påvirket under menstruationscyklussen, kan ses på figur 1. Det er bl.a. æggestokkene, æggelederen og livmoderen, som er en del af de indre kvindelige kønsorganer. Livmoderens indre overflade er omgivet af en slimhinde, som er en fugtig membran, der afstødes i slutningen af menstruationscyklussen, og er det vi kender som en menstruationsblødning. Der findes også slimhinder andre steder i kroppen, bl.a. i næsen og øjnene. Slimhinder er i stand til at danne sekret – f.eks. dannes der snot i næsen og tårefilm i øjnene.