En bred vifte af giftige organismer
Som tidligere nævnt findes giftige organismer i alle afkroge af naturen. Udover slanger, findes der giftige skorpioner, gopler, edderkopper, snegle, padder og endda giftige pattedyr. Gift findes hos dyr, der er så fjernt beslægtede, at man ved, det er opstået flere gange i løbet af evolutionen. Foruden gift hos dyr, findes der også giftige planter. Planternes gift er forskellig fra dyrenes i den forstand, at den næsten altid bruges til et defensivt formål, da planterne blot forsøger at beskytte sig mod planteædere, hvorimod gift hos dyr også kan bruges til nedlæggelse af bytte, som vi fx kender det fra edderkopper og slanger. Herunder vil vi give en kort beskrivelse af nogle af de forskellige giftige dyregrupper. Billedeksempler af de forskellige dyregrupper kan findes i Figur 5.
Edderkopper
Ud af de 49.800 edderkoppearter, der findes i verden, er langt størstedelen giftige. På trods af denne enorme diversitet af giftige edderkopper, så er det faktisk kun en lille del af edderkopper, der er farlige for mennesker. Edderkopper, som kan være dødelige for mennesker, inkluderer blandt andet tragtspindere af slægten Atrax og Trechona, såvel som enke-edderkopper (Latrodectus). En af årsagerne til, at nogle edderkopper har så potent en gift er, at de bruger deres gift til at angribe, fange og spise bytte der er langt større end dem selv – fx slanger. Særligt edderkopper fra familien Theridiiae er kendt for dette, og fra Theridiiae er det i særdeleshed enke-edderkopperne (Latrodectus), der spiser slanger. Det mest potente giftstof fra enke-edderkopperne er α-latrotoksin med en LD50 på 0,0043 mg/kg, se tabel 1.
Hvis du bliver bidt af en edderkop, vil det for langt de fleste arters vedkommende ikke gøre ondt. Du vil blot mærke et lille stik. Men bliver du derimod bidt af en af verdens mest giftige edderkopper, Sydney-tragtspinderen (Atrax robustus), kan du opleve symptomer som øget sved- og spytproduktion, forhøjet blodtryk, øget puls, opkast og gåsehud.
Skorpioner
Der findes mere end 2.500 arter af skorpioner. Deres gift indeholder neurotoksiske komponenter, og det er hovedsageligt disse, der gør deres gifte farlige. Samtlige arter, der er dødelige for mennesker, på nær en enkelt, tilhører familien Buthidae. Den ene dødelige art udenfor Buthidae er Hemiscorpius lepturus, der forårsager en stor del af de skorpion-relaterede dødsfald. Denne art alene er skyld i 67% af alle dødsfald forårsaget af skorpioner i Iran. En af årsagerne til Hemiscorpius lepturus’ dødelighed er, at dens stik ikke er forbundet med smerte de første 24-72 timer. Dette gør, at ofrene ikke søger lægehjælp, før de lægger mærke til, at der er noget galt, hvilket ofte er efter giften har forårsaget så stor skade, at der udskilles blod i urinen. Giften fra Hemiscorpius lepturus kan forårsage forskellige symptomer i kroppen, blandt andet: Vævsdød og store åbne sår, akut nyresvigt og ødelæggelse af de røde blodlegemer.
Frøer
Det varierer, hvorvidt frøer er giftige eller ej, og giften rangerer fra næsten ikke giftige bufotoksiner hos tudser til mere potente gifte hos pilegiftfrøer i familien Dendrobatidae. Som oftest stammer giften fra frøernes føde, og derfor er mange frøer, der holdes i fangenskab, ikke længere giftige, om end der er undtagelser. Et eksempel på et af toksinerne i pilegiftsfrøer er giftstoffet batrachotoksin fra den gyldne pilegiftfrø (Phyllobates terribilis), der er et af verdens mest giftige dyr. Hvis du indtager batrachotoksin forhindrer det dit nervesystem i at sende impulser, og uden disse impulser og signaler fungerer dine muskler ikke. Visse celler i hjertet er meget sensitive overfor dette, hvilket resulterer i hjerterytmeforstyrrelser, hjerteflimmer og hjertesvigt. Batrachotoksin kan også findes i tabel 1 med en LD50 på 0,002-0,007 mg/kg.
Planter
Visse planter producerer toksiner for at forhindre planteædere i at spise dem. Eftersom planter ikke har mulighed for at flygte fra fjender, har evolutionen ført til denne forsvarsmetode. En giftig plante, vi har i Danmark, er fx Almindelig Fingerbøl (Digitalis purpurea). Dennes gift indeholder hovedsageligt toksinerne digoxin og digitoksin, der får hjertet til at slå kraftigere og sænker pulsen og er blevet brugt som en slags medicin i over 200 år. Udover at blive brugt som medicin er digoxin også kendt som middel til at forgifte folk, hvilket blandt andet kan ses i James Bond filmene Casino Royale og No Time to Die og den kendte spanske Netflix serie La Casa de Papel (Papirhuset). Ved en digoxin-forgiftning (eller overdosis) er symptomerne lav puls, opkast, kvalme, ukoordinerede hjerteslag og i nogle tilfælde hjertestop med døden til følge.
Havbørsteorme
Blandt havbørsteormene findes der ligeledes en række giftige arter. Ildormene (tilhører slægterne Hermodice og Eurythoe), der er en slags havbørsteorme, har fx udviklet deres børster således, at hver enkelt børstehår brænder, hvis man rører den. Dette er et slags forsvar imod eventuelle rovdyr og kan være ekstremt smertefuldt for mennesker.