Én enkelt gruppe af giftige dyr står for omkring 125.000 dødsfald årligt. Som du måske kan gætte dig til, så er denne gruppe af dyr bedre kendt som giftslanger. Giftslanger skal vi lære meget mere om i teksten, men først får du en forklaring af, hvor gift egentligt kommer fra!

Igennem flere hundrede millioner år har giftige dyr, planter og organismer udviklet sig i forskellige økosystemer verden over. Det har resulteret i, at naturen i dag rummer intet mindre end omkring 20 millioner forskellige biologiske kampstoffer, bedre kendt som toksiner.

Toksiner er naturligt forekommende molekyler, der gennem evolutionen er udviklet til at have en skadelige virkning på en eller flere levende organismer, og bliver oftest brugt til enten angreb eller forsvar. Det videnskabelige studie af disse toksiner kaldes toksinologi og er en forgrening af ​​feltet toksikologi (som er det videnskabelige studie af alle stoffers toksicitet – også dem, som ikke som sådan er toksiner).

Find selv minimum 3 andre funktioner, som gift har udover forsvar og angreb. Denne viden er tilgængelig på det brede internet, men for at indsnævre det, kan det anbefales at kigge på Videnskab.dk, som har udgivet artikler om emnet.

Svar: Klik her for at lærer mere om gifts mange funktioner

Takket være toksinologien har lægemiddelindustrien kunne lade sig inspirere af toksiner, som ved naturens årelange forfining er blevet optimeret til at have én meget specifik funktion. Det har resulteret i en række lægemidler, såsom Captopril, der bruges til behandling af forhøjet blodtryk og hjertesvigt. Det aktive stof er inspireret af giften fra brasilianske hugorme og kan forhindre nedbrydningen af peptidet bradykinin i lungekredsløbet. Bradykinin får vores blodårer til at udvide sig, hvilket dermed resulterer i et lavere blodtryk.

Udover at forskere har kunne lade sig inspirere af toksinerne, så har toksinerne også vist sig at være en enorm kompleks udfordring at behandle, specielt når de bliver leveret i en dødelig blanding, bedre kendt som gift.

Diskuter

Er kviksølv et toksin eller er det blot toksisk?

 

Teori

Herunder ses en oversigt over forløbets teoriafsnit. De kan læses uafhængigt af hinanden eller indgå i et undervisningsforløb sammen. Til hvert afsnit er der en række opgaver, som omhandler teorien.

Kildehenvisning

Dette materiale blev udgivet i 2023. Det er udarbejdet af DTU’s Center for Antibody Technologies og Biotech Academy. Forløbet opdateres løbende. Alle figurer er lavet med BioRender.com.

null

Christoffer Vinther Sørensen

null

Andreas Hougaard Laustsen-Kiel

null

Line Ledsgaard

null

Timothy Patrick Jenkins

null

Anna Damsbo Jensen

null

Cecilie Knudsen

null

Jonas Arnold Jürgensen

null

Aleksander Moldt Haack

null

Jack Wade

null

Tulika

null

Alexander Holm

null

Cecilie Mullerup Laustsen-Kiel

null

Absolute Antibodies