Teoretisk materiale om diabetes kombineret med øvelser i Det Virtuelle Laboratorium – Materialet kan downloades som PDF til udprint her (lærere bør se lærervejledningen): Kompendium

Kære elever

Velkommen til Biotech Academy’s projektforløb om diabetes. Med projektet håber vi på at give jer et kreativt indspark i den almindelige undervisning. Projektet skal hjælpe jer til at forstå diabetes og de underliggende komplicerede biokemiske processer – alt sammen på en effektiv og anderledes måde end det I måske er vant til. Projektet er udformet med en masse spændende materiale, som kobles med bioteknologiske øvelser i Det Virtuelle Laboratorium. Forhåbentlig vil dette projektforløb give jer endnu mere mod på at udforske de fantastiske muligheder som moderne bioteknologi kan give til vores verden.

Målet med forløbet, er at give jer et indblik i hvordan diabetes påvirker kroppen, samt hvordan sygdommen kan diagnosticeres og behandles, ved at kigge på teorien fra flere forskellige vinkler. Forløbet vil være centreret omkring bioteknologiske øvelser i Det Virtuelle Laboratorium. Før I går i laboratoriet, er det selvfølgelig vigtigt, at I forstår den bagvedliggende teori. Vi har samlet det nødvendige materiale, som vi opfordrer jer til aktivt at bruge. Flere elementer i materialet, såsom flowcharts og rapporter, vil give jer en forsmag på, hvordan man arbejder når man går på universitetet og videre ude i industrien.

Diabetes er en folkesygdom – I Danmark er 320.000 diagnosticeret med diabetes og dette forventes at stige voldsomt i løbet af de næste mange år. Bare i Danmark bruger vi hvert år enorme summer penge på diabetespatienter og deres følgesygdomme (32 milliarder kroner om året, svarende til 86 mio. hver dag).1 Hvis patienterne diagnosticeres og behandles tidligt og godt, kan denne udgift sænkes betydeligt. Endnu vigtigere er det selvfølgelig, at patienterne kan leve længere og med væsentligt bedre livskvalitet uden de mange følgesygdomme, som kommer, hvis ikke sygdommen er velreguleret. Desuden vil diabetes i fremtiden blive et stort problem i udviklingslande, hvor der i højere grad udvikles livsstilssygdomme, som for eksempel diabetes. Derfor er viden om diabetes enormt vigtigt, for at kunne løse disse voksende problemer i fremtiden.

Vi håber i vil tage godt imod projektet og lære en masse om bioteknologi og ikke mindst diabetes.

God fornøjelse!

1Diabetes Foreningen

10 korte om diabetes

  1. Diabetes (i gamle dage kaldet sukkersyge) er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker (glukose) er højere end det normale.
  2. Ubehandlet diabetes kan være dødeligt og det forhøjede blodsukker kan give alvorlige og invaliderende følgesygdomme.
  3. Diabetes skyldes ændret produktion eller virkning af hormonet insulin, som styrer optaget af blodsukker til kroppens celler og andre metaboliske processer.
  4. Type 1 diabetes er en autoimmun sygdom (kroppens immunsystem angriber sine egne celler), der ofte konstateres hos unge mennesker, og skyldes at kroppen ikke selv er kan producere insulin. Sygdommen kan være arvelig.
  5. Type 2 diabetes (også kaldet gammelmandssukkersyge), skyldes flere ting, men primært at man har nedsat følsomhed overfor insulin. Sygdommen skyldes ofte forkert livsstil og konstateres, som navnet antyder, ofte hos ældre mennesker. Dog ses den hyppigere og hyppigere hos yngre mennesker.
  6. Det konstante forhøjede blodsukker er et problem, da sukkeret transporteres rundt med blodet til alle organer, og kan give skader og følgesygdomme på især øjne, nyrer og nervesystemet.
  7. Typiske symptomer på diabetes er: tørst, træthed, hyppig vandladning, nedsat appetit og vægttab.
  8. For diabetikere er det vigtigt at kontrollere diæten, da især kulhydrater kan give pludselige stigninger i blodsukker.
  9. Diabetes behandles forskelligt alt efter typen. Typisk behandling omfatter insulin, insulinresistens-nedsættende medicin og livsstilsændringer.
  10. Har man sin diabetes godt kontrolleret kan man næsten helt forhindre udviklingen af følgesygdomme.

Opbygningen af projektforløbet

Projektforløbet består af 3 dele. Under hver del er der underelementer såsom teori, quiz, databehandling etc. Disse tilgås i venstre side, ved at trykke på enten Del 1, Del 2 eller Del 3. Alt teori bygger på Biotech Academy’s diabetesprojekt.
Det anbefales, at man som minimum laver Del 1. Denne kan efterfølges af enten Del 2 eller Del 3 eller begge dele.

Hele opbygningen kan ses her:

Del 1 – Genetisk test for forøget diabetesrisikoDel 2 – Insulinfølsomhed Del 3 – Insulinproduktion
Fokus: Laboratorieudstyr, genetisk diagnostik, grundlæggende teori om diabetesFokus: Fysiologi, databehandling, fortolkning af resultaterFokus: Bioteknologisk værktøjer, medicin og behandling
 IntroduktionIntroduktionIntroduktion
TeoriTeoriTeori
QuizQuizQuiz
Øvelsesvejledning og flowchartØvelsesvejledningØvelsesvejledning og flowchart
Øvelse: “Genetisk test for forøget diabetesrisiko”Øvelse: “Insulinfølsomhed”Øvelse: “Insulinproduktion”
RapporteringDatabehandling og rapporteringDatabehandling og rapportering

En særlig tak til:
Diabetes Academy
Kamille-Amalie Bahn, Simon Glerup Kristensen og Thomas Irgens Hansen
Peter Rugbjerg
Claus Borre og Christian Maaløv Andreasen
Helen Clausen

Held og lykke med projektet 🙂
Skriv gerne til os! Vi vil rigtig gerne have ris/ros og gode ideer.

Projektet er udarbejdet af:

 

Niklas Ladegaard Andersen og Gustav Lindved

Niklas og Gustav læser Bioteknologi på Danmarks Tekniske Universitet.

Læs mere om Gustav her.
Læs mere om Niklas her.

Kontaktoplysninger:
Niklas (nilad@dtu.dk)
Gustav (gulin@dtu.dk)