Når lungerne ikke fungerer, som de skal
Som du måske kan forstå, er lungerne det vigtigste organ for vejrtrækning. Der findes mange forskellige sygdomme, der gør vejrtrækningen sværere. Dette er sygdomme, der typisk gør luftvejene mere snævre, så der ikke kan komme lige så meget luft ned i lungerne, eller sygdomme, hvor det er svært at tømme lungerne for luft. Vi dykker ned i to sygdomme, nemlig cystisk fibrose og KOL.
Cystisk fibrose
Cystisk fibrose er en arvelig sygdom, der blandt andet kan påvirke lungerne og fordøjelsessystemet. I Danmark fødes der 1-2 børn om måneden med cystisk fibrose. Det er en genetisk sygdom, hvilket betyder, at sygdommen skyldes en fejl i DNA´et. Denne DNA-fejl gør, at cellerne, der beklæder kroppens indre, ikke fungerer, som de skal. Under normale forhold producerer og udskiller cellerne tyndtflydende slim. Fejlen i cellerne gør blandt andet, at der bliver dannet et tykt lag af sejt slim i lungerne i stedet for det almindelige, tynde slimlag. Det tykke lag slim, der dannes, er med til at indsnævre luftvejene, og fimrehårenes funktion ødelægges. De kan nemlig ikke længere bevæge partikler op gennem det seje slimlag. Dette medfører ofte en kronisk hoste og åndenød.
Prøv at tænke tilbage på funktionen af fimrehårene. Når de ikke fungerer optimalt, kan fimrehårene ikke fjerne virusser og bakterier, og derfor bliver patienten mere modtagelig overfor betændelser og infektioner. Det gør, at patienter med cystisk fibrose ofte får mange betændelser i luftvejene, som er rigtig svære at slippe af med igen. Med tiden vil de mange betændelser i lungerne medføre skade på det sunde lungevæv. Hvor der før var elastisk lungevæv, kommer der i stedet arvæv, se figur 9. Der dannes arvæv som et forsøg på at reparere de skader, der er kommet i lungerne. Dog er arvævet ikke specialiseret til transport af ilt, og derfor bliver det sværere at få transporteret ilt over i blodbanen. Derudover er arvævet med til at gøre lungerne mere stive, så det bliver sværere at trække vejret ind og ud. For at trække vejret var det jo netop vigtigt, at lungerne kunne udvide sig, så der kom luft ned i lungerne, og at lungerne kunne trække sig sammen igen efter indånding.
Gennem de seneste år er lægerne blevet markant bedre til at behandle cystisk fibrose. I lang tid bestod behandlingen udelukkende af lindring og forebyggelse af de symptomer og gener, som sygdommen medfører. I dag er det muligt at rette op på den fejl i cellerne på indersiden af lungerne, der er selve årsagen til sygdommen. Den nye behandlingsform er stadig under udvikling, men det er håbet, at nye børn, der fødes med cystisk fibrose, kan komme til at leve et næsten sygdomsfrit liv. Hvis du vil vide mere om cystisk fibrose kan du klikke her.