Gener – koden til alt levende

Velkommen ombord på rejsen mod at knække koden til, hvem du er! I dette projekt rejser du ind i det inderste af dine celler. Her finder du nemlig den kode, der bestemmer, hvordan du er blevet til den, du er. Denne kode er genetik, og den findes som information gemt i dit DNA. Det må selvfølgelig siges, at din genetik ikke bestemmer alt om dig. Hvor og hvordan du lever, har også en betydning for, hvem du er. Rejsen ind til din kode, kan nok alligevel røbe nogle ting om dig, som du ikke ved. På rejsen skal du klippe din kode op i små bidder for at tyde den. Du skal endda hive din kode ud af dine celler i illustrationsforsøget: ”Se dit eget DNA”, og se den som snotlignende tråde. Du skal møde Gregor Mendel og hans ærteplanter, som kan sige noget om, hvorfor du ligner både din mor og far. Du skal møde seje, udødelige organismer, fra hvilke du skal indsamle ingredienser til opskriften på et evigt liv. Du skal endda møde mennesket Henrietta Lacks, som nogle mener er udødelig. Til sidst på rejsen skal du undersøge, hvilken betydning din genetik har for, hvilket køn du er.

Inden du spænder sikkerhedsselen og tænder motoren, er det en god idé at have styr på, hvad en celle er, og hvordan den ser ud. Hvis du ikke har lært om celler før, eller hvis det ligger svagt i hukommelsen, så tjek Biostribens video om cellens opbygning ud. Med det på plads er du helt klar til at tage af sted. Vi håber du får en spændende rejse ind til din kode, som forhåbentlig kan give dig nogle nye indsigter i, hvem du er.

 

God fornøjelse med projektet!

Teori:

Herunder ses en oversigt over to teoriafsnit. Afsnittene kan læses uafhængigt af hinanden eller indgå i et undervisningsforløb sammen.

 

Cases:

 

Kildehenvisning:
Dette projekt blev udgivet i august 2021. Det er udarbejdet af Biotech Academy og er blevet opdateret løbende.

null

Projektet er udarbejdet af Andrea M. T. Kristensen. Andrea er civilingeniør-studerende på DTU og er startet på DTU Bioengineering i 2019.

Andrea M. T. Kristensen

null

Institut for Systembiologi har Danmarks største biovidenskabelige og bioteknologiske forskning på universitetsniveau. Instituttet har været partner og sponsor på projektet.

Institut for Systembiologi

null

Flemming Hjord Baungaard er uddannet lærer ved læreruddannelsen Zahle (nuværende KP). Han underviste under projektet i natur/teknologi, biologi, fysik/kemi og matematik i 6.-9. klasse på Blovstrød skole. Flemming har ageret sparringspartner på afsnittene ’Hvad gemmer sig i generne?’ og ’Hvordan kan jeg knække koden med Mendels ærter?’. Flemming har afprøvet disse afsnit med tilhørerende aktiviteter i sin undervisning.

Flemming Hjord Baungaard

null

Christina Frausing Binau er uddannet folkeskolelærer ved læreruddannelsen Zahle (nuværende KP) og har en master i scienceundervisning. Hun er biologilærer og naturfagsvejleder på Skolen på Duevej. Christina har ageret sparringspartner på afsnittene ’Hvad gemmer sig i mine gener?’ og ’Hvordan kan jeg knække koden med Mendels ærter?’. Christina har med sin viden inden for det didaktiske felt bidraget med konstruktiv kritik af form og elev- og lærervejledninger.

Christina Frausing Binau