Derfor får du allergi

Resume: Velkommen til dette projekt om allergi. Projektet henvender sig til grundskolens 8.-10. klasse, og alle andre med en interesse i at vide noget om, hvorfor flere og flere mennesker udvikler allergier. Projektet forudsætter en lille smule basisviden om gener, DNA og celler.

 

Projektet består af en række artikler omhandlende allergi, arvelighed, immunforsvaret og mikroorganismer, samt teorier om hvorfor man mener, at vi oftere får allergi end før i tiden. Derudover finder du artikler omhandlende bakterier, virus og parasitter, og får svar på hvordan samspil mellem forskellige organismer både kan være skadeligt, men også i mange tilfælde gavnligt. Da allergi skyldes en defekt i immunforsvaret, er dette også beskrevet i detaljer. Dette inkluderer en forklaring på, hvad der sker inde i kroppen, når man bliver syg, og hvilke mekanismer der er i spil ved udviklingen af allergi. Da allergi til dels er arveligt, er konceptet bag arvelighed ligeledes beskrevet.

Udover artiklerne, indeholder projektet også en film hvor jeg har interviewet to allergiforskere og spurgt dem ud om deres arbejde. Filmen varer cirka 15 minutter og kan med fordel ses inden man går i gang med projektet.

Projektet indeholder også en øvelse der handler om allergi og arvelighed: Stamtræsøvelsen, hvor du samler familien Pedersens stamtræ og hjælper Thor med at finde ud af, hvem der er hans far.

Når du har læst nogle af artiklerne kan du teste din viden i spillet ”A Game Of Tarms”, hvor du kæmper mod fire af dine klassekammerater om at undslippe immunforsvaret og være den første til at komme igennem tarmen. De spørgsmål der følger med spillet, er opdelt i artikler. Dvs. at man kan vælge at spille med spørgsmål fra udvalgte artikler.

God fornøjelse med projektet!

Allergifilm

Velkommen til Allergi-filmen!

I denne film tager jeg, Carola, på besøg hos to allergiforskere og spørger dem ud om, hvad allergiforskning egentlig er for noget, og hvad man kan bruge det til. Du får fx svar på om man kan komme til at gøre for meget rent, og om hvor klog man skal være for at blive forsker.

Man kan sagtens se filmen før man går i gang med det andet materiale.

Teori

Velkommen til teori-afsnittet!

Nogle af artiklerne i teori-afsnittet kan læses uafhængigt af hinanden. I følgende flowdiagram kan du se, hvad der bør læses sammen, og hvad der kan læses uden sammenhæng med de andre artikler. De artikler, der hører sammen har samme farvekode. Artikel 0 er en introduktion, som altid bør læses. Som et eksempel skal du have læst artikel 1 for at læse artikel 2. Hvis du vil læse artikel 4, skal du først have læst artikel 1, 2 og 3. Hvis du vil lave ”Stamtræsøvelsen”, bør du som minimum have læst artikel 7, der handler om arvelighed. Spillet ”A Game of Tarms” kan spilles efter at have arbejdet med hver enkelt artikel, eller du kan sammensætte det til at indeholde spørgsmål fra flere artikler samtidigt. Artiklerne har forskellig længde, og derfor vil der være forskel på hvor lang tid, de hver vil tage at læse. Vær også opmærksom på, at de har forskellig sværhedsgrad, der er indikeret i højre hjørne. I er lettest og IV er sværest.

 

Øvelser

Til allergi-projektet er der knyttet en øvelse og et spil.

Øvelsen er en stamtræsøvelse, hvor du ved hjælp af din viden om arvelighed og allergi skal samle Thors stamtræ, for på den måde finde frem til hvem der er hans far.

Spillet: A Game of Tarms, kan spilles efter at have gennemgået enhver af artiklerne. Spillet går ud på at komme sikkert igennem tarmen uden at blive ædt af immunsystemets celler. Man spiller imod 2-3 af sine klassekammerater.

God fornøjelse!

Velkommen til spillet ”A Game Of Tarms”.

Her skal du kæmpe mod 2-3 af dine klassekammerater om at undslippe immunforsvaret og være den første til at komme igennem tarmen. De spørgsmål der følger med spillet, er opdelt i artikler. Dvs. at man kan vælge at spille med spørgsmål fra udvalgte artikler.

Download spillet her:
Spil
Spillebrikker

Reglerne findes her:
Spilleregler

Spørgsmålene kan downloades her:
Spørgsmål til spil
Svar til spil: Svar til spørgsmål

Spoergsmål til spil – kort

Stamtræsøvelsen

I stamtræsøvelsen skal du bruge din viden om arvelighed og allergi. Du skal samle familien Pedersens stamtræ for på den måde at hjælpe Thor med at finde ud af, hvem der er hans far.

Stamtræsøvelsen
Spillekort
Spilleplade til A3 print
Spilleplade til A4 print: side 1 og side 2

Kildehenvisning:
Dette projekt blev udgivet i februar 2015. Det er udarbejdet af Biotech Academy og er blevet opdateret løbende.