Hygiejnehypotesen

Denne underside om hygiejnehypotesen udgør første del af teorien for Biotech Academys materiale om Allergi.

 

Flere og flere danskere og folk i den vestlige verden lider af allergier. I udviklingslande, i for eksempel Afrika, lider folk i mindre grad af allergi. Forskere har længe forsøgt at finde frem til en forklaring på dette mærkelige fænomen, og er nu kommet op med en teori: Hygiejnehypotesen.

Hygiejnehypotesen går ud på, at vi i den vestlige verden får allergier, fordi vi simpelthen lever alt for rent. Når man lever rent, udsættes man ikke for lige så mange forskellige slags bakterier og parasitter. Men det skulle jo være en god ting! Eller hvad?

Måske ikke! For selvom bakterier og parasitter nogle gange kan gøre dig syg, kan de også er vigtige i kampen mod at udvikle allergi.

For at styrke teorien om at for meget renlighed fører til allergi, har man observeret, at børn der bliver født ind i store familier med mange søskende, i mindre grad har allergier. Man mener, at det er fordi yngre søskende i mindre grad bliver ”passet på” end de ældre søskende. Og fordi de ældre søskende tit kommer hjem fra skole eller institution med en masse bakterier, som de giver videre til deres yngre søskende. På den måde bliver de yngre søskende i højere grad udsat for mange forskellige bakterier og har altså mindre tendens til at udvikle allergi.

Figur 1. Her ser vi to nyfødte babyer. Den til venstre er født i Europa, og vil derfor med stor sandsynlighed vokse op i et hjem med færre bakterier og færre søskende end den anden baby, der er født i Uganda i Afrika. Barnet til venstre er den, der har den største risiko for at udvikle en allergi.