Alger
Denne underside om alger udgør første del af teorien for Biotech Academys materiale om Den grønne revolution.
Alger findes overalt på jorden, og de har en enorm betydning for livet, som vi kender det. Hvis det ikke var for alger, ville du og jeg ikke kunne overleve på denne jord. Algerne i havet producerer ved hjælp af deres fotosyntese nemlig 46 % af den samlede mængde atmosfærens ilt. Hvis du hører ordet alger, minder det dig måske i første omgang om den dag, du var på vej i vandet, da dine forældre fortalte dig, at det måtte du desværre ikke, fordi der var farlige blågrønalger i vandet. Alger opfattes af mange som et irritationsmoment, fx når de farver terrasser og badebroer grønne, lukker badestrande eller tilstopper tagrender. Men alger kan faktisk bruges til produktion af mange af de produkter, som vi bruger hver dag.
Alger kan bruges til produktionen af biobrændsel til din bil, medicin når du bliver syg eller fiskefoder til de fisk, du køber nede i supermarkedet. Vi kan endda udnytte, at algerne lever af nitrogen og fosfat, som er nogle af de værste biologiske forureningsstoffer i vores vandmiljø. Alger kan nemlig bruges som et biofilter, der renser vores fabrikkers spildevand og bruger energien til at producere værdifulde stoffer.
Hvordan fik vi alger på Jorden?
Meget tidligt i Jordens historie var der slet ikke nogen ilt til stede i atmosfæren. Der levede kun meget hårdføre organismer, såsom bakterier. På et tidspunkt skete der noget fantastisk. Igennem evolutionen udviklede en tilfældig bakterie et pigment, som kunne anvende energien fra solens stråler. Sådan opstod den første cyanobakterie, som både klassificeres som en alge og en bakterie. Den blev i stand til at lave fotosyntese. Cyanobakterien delte sig nu til mange millioner cyanobakterier.