Følgende undervisningsmateriale er under redigering, og nogle artikler vil da ikke være tilgængelige.
Læger og forskere har i mange år stået på bar bund, når de har skullet forklare, hvilke mekanismer der ligger til grund for udviklingen af mange kendte sygdomme som for eksempel epilepsi og cystisk fibrose. Manglende viden omkring sygdommenes opståen har gjort, at patienterne ikke kunne få en optimal behandling. Heldigvis er der i løbet af det sidste årti sket en stor udvikling inden for området, der viser, at mange af disse sygdomme skyldes en defekt i membrantransporten i kroppens celler.
Den menneskelige krop styres af elektriske signaler der sendes mellem hjernen og nerve- og muskelceller i kroppen. Disse elektriske signaler styres af cellemembranen, som er den hinde der omslutter hver celle. Cellemembranen kan altså kontrollere hvilke signaler der sendes mellem hjernen og kroppen, og spiller en væsentlig rolle for funktionen af nerver og muskler, læring og hukommelse, kontrol af vand og salt balance og regulering af blodtrykket. Det er derfor tydeligt at defekter i denne membrantransport funktion vil have stor fysiologiske betydning.
For at kunne forstå hvordan en defekt membrantransport kan føre til sygdomme, er det nødvendigt at have en forståelse for hvordan en celle er opbygget og hvordan den fungere. I de kommende artikler og tilhørende øvelser bliver cellen og cellemembranens funktion derfor gennemgået, vi ser på hvorledes de elektriske signaler udbredes i kroppen, og til sidst lærer vi om hvordan nogle sygdomme opstår og hvordan en cellemembran kan undersøges og nye lægemidler kan udvikles specifik mod bestemte sygdomme der har en defekt membranfunktion.