På samme måde som der nogle gange sker fejl i kopieringen, vil der også ske fejl i rettelserne. I stedet for at skifte den ’forkerte’ nukleobase bliver den ’rigtige’ ændret til at matche den ’forkerte’. Hvis dette sker, er den nye DNA-streng ikke længere identisk med den oprindelige DNA-streng, da et enkelt basepar er ændret.
Når DNA’et ændrer sig er der stor sandsynlighed for, at det påvirker den nye celle. Hvis fejlen sker i nogle ikke centrale dele af DNA’et, påvirker de hverken cellen negativt eller positivt. Den kopierede celle kan altså leve og vil give sit ’forkerte’ DNA videre, hver gang den deler sig. Da cellen hverken får forbedrede eller forværrede overlevelsesmuligheder, betyder disse ændringer intet i forhold til cellens udvikling eller tilpasning til dens miljø.
Der kan også opstå disse fejl i de centrale dele af cellens DNA. Hvis fejlen sker et sted, der ændrer på et protein, som er vigtigt for cellens overlevelse, vil cellen formodentligt dø. Det vigtige protein vil ikke kunne laves korrekt, og derfor vil det heller ikke være funktionelt. I nogle tilfælde vil proteinet stadig være funktionelt, men dets effektivitet vil være ændret. Hvis effektiviteten bliver dårligere, vil det betyde, at cellen har forringede overlevelsesmuligheder. Cellen vil derfor blive udkonkurreret igennem den naturlige selektion. Forbedres effektiviteten af proteinet derimod, vil cellen have en øget fordel i forhold til den naturlige selektion. Den vil langsomt kunne udkonkurrere de oprindelige celler, altså de celler den opstod ud fra. Cellen har altså tilpasset sig til de forhold, den lever under. Den naturlige selektion er en form for ”blind kraft”. Den virker ved at cellerne ændres når en celle’s replikation har lavet mange fejl. Nogle af de nye celler med indbyggede fejl vil så være bedre end den oprindelige celle til at overleve. Den naturlige selektion har på den måde ikke noget formål eller nogen plan, men styres udelukkende af tilfældige fejl og cellernes overlevelse i deres omgivelserne. Derfor vil der altid ske en tilpasning.
Man kan sammenligne celledelingen og den naturlige selektion med en kopimaskine, der er ved at løbe tør for blæk. Hvis man kopierer en side normalt bliver den fuldstændig identisk med den oprindelige. Når maskinen er ved at løbe tør for blæk, kan det ske, at den ikke får kopieret et ord ordentligt, eller at der forsvinder hele sætninger og linjer. Hvis dette sker, er der stor sandsynlighed for, at siden ikke giver mening, når man læser den igennem. Det kan også være, det slettede bare var overflødige sætninger. Siden vil være lige så god og meningsfuld, som den oprindeligt var, bare kortere. Hvis man er rigtig heldig, kan det ske, at siden bliver bedre ved at fjerne få ord og sætninger. Chancen er nok lille, men der er en mulighed for det.
Selektion som et bioteknologisk værktøj
Når man har sat et gen ind i en celle ved gensplejsning, og når man skal finde en usynlig bakterie i naturen, er det begge ting man ikke kan se med det blotte øje. Man har muligheden for at sekventere cellens DNA for at påvise, om man har fundet den rigtige bakterie.
Det kan være mere praktisk at bruge cellens egenskaber til at finde den. Da forskellige bakterier har udviklet sig til at kunne leve under forskellige forhold, kan man benytte disse til at finde dem. Man har blandt andet udviklet ’Pseudomonas Isolation Agar’, som er et vækst medie, hvor det stort set kun er Pseudomonas Aeruginosa, der kan overleve.
Når man laver gensplejsninger tilfører man ofte et antibiotikaresistent gen, ud over det gen man gerne vil have i den nye celle. På den måde kan man opdyrke bakterien sammen med en bestemt slags antibiotika. Alle celler der ikke er gensplejset succesfuldt vil blive dræbt af det tilsatte antibiotika.
Selektion er derfor et af de vigtigste og mest brugte værktøjer inden for bioteknologi.
DNA fingerprints
Hver gang en celle kopierer sig selv, sker der som beskrevet små fejl i kopieringen. Fejlene er jævnt fordelt over hele DNA’et, både i og udenfor gener og tager ikke hensyn til at der er nogle dele af DNA’et, der næsten ikke kan ændres, før cellen dør. Selvom fejlene er tilfældige og sker over hele DNA-strengen, kan vi sige, at noget af DNA’et vil ændre sig hurtigere end resten. Hvis vi nøjes med at se på de celler, der overlever i naturen og kan replikere deres DNA, vil vi se mange ændringer i det mindre vigtige DNA, mens der vil være meget få ændringer i de vigtige dele. Hvis cellen ikke har brug for at producere et protein, under de forhold den lever, og proteinet bliver ændret eller ødelagt, vil fejlen overleve og viderebringes, når cellen senere kopierer sig selv. Da fejlen ikke påvirker cellens overlevelse, kan og vil der opstå mange af disse mutationer i genet der koder for det unødvendige protein. Man vil derfor sige, at cellens DNA ændrer sig hurtigt.
Ser vi derimod på et gen der koder for et vigtigt protein, hvor en lille fejl kan ødelægge meget, vil næsten enhver ændring medføre, at cellen direkte dør eller bliver udkonkurreret. Fejlene kan derfor kun være få og skal derfor være de helt rigtige steder, og være de helt rigtige fejl for at cellen ikke udkonkurreres. Da cellen kun overlever hvis genet ændres på den helt rigtige måde, eller der slet ikke sker nogen fejl, vil det tage meget lang tid før at en celle skal overleve med en ændring af genet. Derfor kan man sige, at fejlene sker meget langsomt.
Mutationerne og tilpasning kan derfor ses i lyset af arternes udvikling og den naturlige selektion. De langsomt og hurtigt ændrende dele af DNA’en vil derfor være meget påvirket af, hvilket miljø cellen befinder sig i. Eksempelvis har Pseudomonas aeruginosa et protein der forhindrer den i at blive dræbt af et bestemt anitbiotika. Hvis bakterien vokser i dette antibiotikum vil bakteriestammer der lavede fejl i det vigtige protein blive dræbt. Derfor vil man kun langsomt kunne observere små og ubetydelige ændringer i proteinet. Hvis samme Pseudomonas aeruginosa bakterie voksede ude hvor det ikke havde brug for proteinet, ville man kunne se flere ændringer i proteinet. Hvis man derimod så på andre gener i Pseudomonas aeruginosa vil vi se meget få ændringer i for eksempel Ribosomerne der laver RNA om til proteiner. Ligegyldigt hviklet miljø bakterien befandt sig i ville den ikke kunne overleve og vokse hvis den ikke kunne lave sine egne proteiner.
Derfor benytter man sig af at analysere nogle så vigtige dele af cellens DNA, at de altid er langsomt ændrende.
DNA fingerprints bruger kun en meget lille del af cellens DNA til at fastslå, hvor identiske to celler er. Dette er praktisk, da resultaterne kan findes hurtigt, mens der stadigvæk er meget stor sandsynlighed for, at resultatet er korrekt. Det er også denne form for test, politiet nogle gange benytter som bevismateriale. Ved at vælge de rigtige DNA-sekvenser i det menneskelige genom, kan de ved at sammenligne noget fundet DNA på gerningsstedet og den mistænktes DNA ofte med stor nøjagtighed fastslå, at de har fanget den rigtige gerningsmand.
Coevolution
Den naturlige selektion optræder overalt i naturen når dyr, planter, insekter og bakterier tilpasser sig deres omliggende miljø. Disse tilpasninger kan ske på mange forskellige måder, for at nå det overordnede mål der er at overleve. Nogle former for tilpasning kan være rettet mod at få mere afkom og mere mad, mens andre kan være forsvarsmekanismer for at sikre artens egen overlevelse. For eksempel er nogle sommerfugle bitre at spise for fugle. Sommerfuglene har udviklet deres bitterhed som en forsvarsmekanisme. Dette er dog ikke nok, for selv det at blive smagt på af en fugl betyder døden for sommerfugle. Derfor har de udviklet flotte mønstre på vingerne. Mønstrene fungerer som en advarsel til fuglene og signalerer, ”jeg smager ikke godt”!