Antibiotika
Denne underside er anden del af teorien for undervisningsmaterialet om Bakterier og Antibiotikaresistens.
Når vi i dag blive syge af en bakterieinfektion, kan vi i langt de fleste tilfælde blive raske igen ved at tage antibiotika. Men så nemt har det ikke altid været. Før antibiotika blev opdaget, risikerede personer med et svagt immunforsvar at dø af simple infektioner. Dette og dårlig hygiejne var skyld i, at rigtig mange mennesker mistede livet pga. bakterieinfektioner.
Det første antibiotikum blev opdaget i 1928 af læge og forsker Alexander Fleming. Hans opdagelse var et rent tilfælde, fordi han forsøgte at få bakterier til at dele sig i en petriskål i forbindelse med et andet forsøg. Men, da han lod låget på petriskålen være åbent, blev petriskålen forurenet med en svamp. Nogle siger at han var forkølet, og at en lille dråbe snot landede i petriskålen. Da han kom tilbage efter en weekend, opdagede han, at svampen havde slået bakterierne ihjel. I stedet for at smide petriskålen ud, undersøgte Flemming hvorfor bakterierne var døde. Svampen viste sig at lave molekylet penicillin. I dag er penicillin det mest kendte antibiotikum, og opdagelsen blev banebrydende indenfor lægevidenskaben, idet man nu havde et effektivt middel mod bakterieinfektioner.
Sidenhen er der kommet mange forskellige typer antibiotika på markedet, men desværre har bakterierne også udviklet sig. Mange bakterier er resistente, dvs. modstandsdygtige, overfor forskellige typer af antibiotika. Det betyder, at vi ikke længere kan slå disse bakterier ihjel med vores sædvanlige medicin. Hvis denne udvikling fortsætter i samme grad, som ses i dag, kan vi risikere, at vi igen står i en situation, hvor vi ikke kan behandle simple bakterieinfektioner.
Lad os lige blive lidt klogere på antibiotika, før vi dykker ned i teorien om hvordan nogle bakterier er resistente overfor antibiotika.